Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

La filòloga, mestra i activista Maria Teresa Casals, Premi Especial Martí Gasull

És fundadora i portaveu de Som Escola

Ramon Moreno 03/02/2020

El jurat dels VII Premis Martí Gasull i Roig, que convoca la Plataforma per la Llengua, ha acordat atorgar el Premi Especial a la filòloga, mestra i activista per la llengua catalana Maria Teresa Casals (Barcelona, 1941). En un moment clau per al model educatiu català, el jurat, per unanimitat, ha valorat “la fermesa, la constància i la valentia de la seva tasca de defensa del model d’escola catalana, amb la metodologia d’immersió com a model de cohesió social que no separa els infants i joves per la seva llengua d’origen. Gràcies a la formació de mestres en llengua catalana i didàctica, va ser possible fer el pas de l’escola franquista a l’escola catalana i instaurar els programes d’immersió”.

 

Tasca en favor de la docència en català

 

El jurat ha reconegut els mèrits de Casals, qui a través de la formació de mestres en llengua catalana va col·laborar a fer possible la immersió a les escoles. Els membres del jurat també han tingut en compte la seva tasca a favor de la docència en català en el sistema universitari i el seu paper al capdavant de la plataforma d’entitats Som Escola.

 

Igual que amb l’escola, el veredicte del jurat també reconeix la seva tasca de coordinació dels Serveis Lingüístics Universitaris en la producció de materials per a l’acollida de l’alumnat Erasmus a les facultats catalanes i la tasca de normalització de la docència en català en el sistema universitari.

 

També s’ha destacat la importància de la tasca de Teresa Casals amb la plataforma Som Escola, de la qual va ser fundadora i portaveu. Nascuda el 2011, Som Escola és una coordinadora que agrupa més de 40 entitats cíviques, culturals i educatives que es comprometen a actuar de manera activa en la construcció d’una societat més cohesionada, democràtica i lliure davant les amenaces recentralitzadores de la llei Wert.