Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

L’1-O és converteix en un espectacle lúdic a Garrigàs

El municipi ha organitzat una jornada reivindicativa el proper 29 de setembre amb la participació de desenes d'artistes i "protagonistes"

|

- Publicitat -

Garrigàs ha organitzat pel proper 29 de setembre una jornada per commemorar l’1-O. Comptarà amb la participació de desenes d’artistes i “protagonistes” del referèndum d’aquell dia però també recrearà l’arribada de les urnes i la intervenció policial que hi va haver al municipi per intentar impedir la votació. Els organitzadors no han volgut desvetllar-ne els detalls però han assegurat que vol convertir-se en un espectacle “lúdic” amb vocació de perdurar en el temps i d’involucrar a totes les persones que acudeixin al municipi. L’acte, promogut per la Taula Empordanesa per la Memòria de l’1 d’octubre, s’iniciarà al matí i s’allargarà fins a la matinada amb actuacions, exposicions, concerts i menjars populars. Durant la jornada, també es batejarà el centre cívic amb el nom d’1 d’octubre.

Publicitat

Commemorar el que es va viure a Garrigàs el dia del referèndum de l’1-O. Aquest és l’objectiu de la jornada anomenada ‘La força d’un poble”, que se celebrarà el proper 29 de setembre. L’organitza la Taula Empordanesa per la Memòria de l’1 d’octubre, una entitat que es va constituir el passat mes de maig per rememorar aquells fets i que està integrada per l’Ajuntament de Garrigàs, l’Associació Balcó de l’Empordà de Garrigàs, Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Comitès de Defensa de la República (CDR) i La Forja Alt Empordà.

Els actes s’iniciaran pels volts de les onze del matí i s’allargaran fins a la matinada distribuïts pel centre del municipi i en fins a tres escenaris diferents, dos dels quals seran simultanis. Hi participaran desenes d’artistes, s’hi faran xerrades, espectacles i concerts però també hi haurà una recreació de l’arribada de les urnes i de la intervenció policial per intentar impedir la votació.

Les dues “produccions pròpies”, que neixen amb la voluntat de perdurar en el temps, reben el nom de ‘El ball de les urnes’ i ‘L’arribada dels piolins’ i comptaran amb la participació d’alguns dels protagonistes d’aquell dia. Els organitzadors no han volgut desvetllar-ne els detalls però han avançat que serà un acte “lúdic” amb vocació d’implicar als centenars de persones que esperen que acudeixin al municipi aquell dia.

L’alcaldessa del municipi, Pilar Bosch, ha dit que també preveuen la intervenció a través de vídeos gravats d’altres persones i representants polítics però que la voluntat és donar protagonisme a la gent del poble perquè “va ser la força del poble la que va fer possible que l’1 d’octubre es pogués fer malgrat que l’estat espanyol no volia”. Durant la presentació de la programació, Bosch també ha volgut recordar com van viure aquell dia i ha explicat que un quart d’hora després d’aconseguir que la primera persona votés, va arribar una dotació de la Guàrdia Civil que els va “acorralar” contra la rampa d’entrada del centre cívic.

Et pot interessar  L'Horta Teatre del País Valencià, Premi Nacional d'Arts Escèniques per l'Art i la Joventut del 2023

“Quan van veure que no podien entrar en va arribar una segona que va aconseguir accedir-hi i endur-se l’urna”, ha detallat. Bosch ha assegurat que el cens universal va ser el que els va donar esperança i els va permetre votar malgrat tot. “Ens havien picat, ens havien maltractat, ens havien faltat al respecte, se’ns havien emportat l’urna però nosaltres podíem votar”, ha reblat.

 

El centre cívic de l’1 d’octubre

Per recordar-ho, durant la jornada també es batejarà el centre cívic amb el nom d’1 d’Octubre en el marc d’un acte institucional que està previst per la una del migdia i que comptarà amb la participació de diversos alcaldes, majoritàriament de municipis que també van rebre “agressions” per part de la policia. Entre ells, hi haurà els de la Tallada d’Empordà, Siurana, Sant Mori o Sant Miquel de Fluvià.

Un dels coordinadors de la Taula, Josep Mª Teixido-Mallart, ha dit que aquesta serà la primera jornada commemorativa que hi haurà a la demarcació abans de l’1-O i que esperen que sigui multitudinària. De fet, hi haurà dinar i sopar popular i preveuen que puguin participar-hi un miler de persones. “La voluntat és que es converteixi en una mena de referent que es pugui repetir cada cop que s’acosti aquesta data”, ha insistit.

Entre les persones que hi actuaran de manera “desinteressada”, hi haurà El Pot Petit, Joanjo Bosk, els Castellers de Figueres, la Txe Arana, Martí Peraferrer, Francesc Tomàs, Lídia Domingo i familiars dels “presos polítics”, entre molts d’altres.

El dijous 27, a més, s’inaugurarà una exposició amb fotografies d’aquell dia i es farà una taula rodona amb fotògrafs que van participar-hi.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió