Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Jordi Savall inaugurarà aquest divendres el Beethoven Fest de Bonn

L’orquestra Le Concert des Nations interpretarà la 9a simfonia del compositor alemany

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 19/08/2021
Jordi Savall dirigint L'Orchestre des Nations a l'Auditori de Sant Cugat (Aj. St. Cugat)

Molta mala sort va tenir Beethoven en el bicentenari de la seva mort, que va ser l’any 2020, l’any de la pandèmia de la Covid-19. El món musical s’hi havia entregat i la multitud d’actes beethovenians programats arreu del planeta es van haver de suspendre o fer-se de manera molt reduïda. Així, com ara el Jocs Olímpics, el 2021 està fent, a empentes i rodolons, d’any suplent del 2020 i l’edició d’enguany del Beethoven Festival de Bonn parcialment restituirà al gran compositor alemany l’homenatge que es va quedar avortat i ho farà amb un inici espectacular, la Novena Simfonia amb el Concert des Nations sota la direcció del mestre Jordi Savall.

Savall, doncs, inaugurarà aquest divendres el Beethoven Fest, a la ciutat alemanya de Bonn, territori natal del compositor. El certamen es considera una de les millors trobades del món sobre la música del gran geni i aplega les millors orquestres i directors a escala internacional. En un comunicat difós aquest dijous per la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, l’entitat ha avançat que la proposta “innovadora” ofereix una visió “profundament transformadora” de la simfonia oferta amb criteris històrics i amb instruments i tècniques interpretatives que pretenen acostar-se més a la versió i sonoritat original.

Savall dirigeix un cicle de l’integral de Beethoven que ja ha visitat les sales de concerts més importants d’Europa i les cinc primeres simfonies han estat publicades en un disc del segell discogràfic Alia Vox. En aquesta línia, des de la Fundació Internacional de Música Antiga asseguren que interpretar la 9a a Bonn durant el festival és “una nova fita” pel projecte amb el qual el mestre Savall busca “retrobar el so original” de l’orquestra del compositor alemany.