Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Jordi Cuixart: “Urnes plenes, llibreries obertes i que la cultura ho inundi tot”

Ha pogut lliurar per primer cop en persona el premi Òmnium a la millor novel·la de l’any a Eva Baltasar per ‘Boulder’

Redacció 04/02/2021
Jordi Cuixart, vestit de gala, lliurant el premi Òmnium a Eva Baltasar.

L’escriptora Eva Baltasar ha guanyat amb ‘Boulder’ (Club Editor) el IV Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any publicada, un guardó que ha lliurat per primera vegada el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. El premi està dotat amb 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció, i s’ha imposat a les altres dues finalistes: ‘La dreccera’ (Periscopi), de Miquel Martin i Serra, i ‘La mar rodona’ (Club Editor), de Sebastià Perelló. Les tres finalistes van ser elegides entre 12 preseleccionades publicades de novembre a 2019 a octubre de 2020, amb un jurat format per Anna Casassas, Marta Segarra, Carme Gregori, Xavier Pla i Oriol Izquierdo. El jurat destaca de Boulder’ el “retrat sense concessions” de personatges i la potència narrativa i estilística, i Baltasar ha agraït el premi llegint el poema ‘Veu’, de Walt Whitman.

https://twitter.com/omnium/status/1357388136616259585

Cuixart ha dit en el seu discurs que el lliurament del guardó és un dia especial per a ell perquè suposa el primer acte cultural a què assisteix després de 1.200 dies a la presó, i ha assegurat que “els poders de l’Estat no podran mai empresonar la llibertat”. El president d’Òmnium ha remarcat que la cultura és una eina poderosa d’alliberament i un instrument de cohesió, i ha subratllat que lliurar la quarta edició del premi és també “tornar-ho a fer”.

“Quan ens volen muts i obedients, com a societat civil organitzada tenim l’obligació moral i l’oportunitat preciosa de mobilitzar-nos i no callar mai, de tornar-ho a fer les vegades que faci falta com ens van ensenyar els nostres fundadors fa 60 anys”, ha dit. A més, ha afirmat que les institucions no protegeixen la cultura com a bé essencial i ha qualificat de greu irresponsabilitat de les administracions “deixar la cultura desemparada i abandonada com estan fent”, posant en perill, en la seva opinió, una generació de creadors.

“Contra la foscor, empoderament i llibertats col·lectives: urnes plenes, llibreries obertes i que la cultura ho inundi tot”, ha afegit.

https://twitter.com/omnium/status/1357384463773294598