Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

ERC celebra els 90 anys amb un interactiu que recorda la conferència fundacional

Els dies 17, 18 i 19 de març del 1931 es va celebrar la Conferència d’Esquerres Catalanes de la qual naixeria ERC

Redacció 17/03/2021
Mesa de la Conferència d’Esquerres Catalanes, celebrada al Foment Republicà de Sants, en el marc de la qual es fundà Esquerra Republicana de Catalunya, amb la participació de Jaume Aiguader. A la mesa, d’esquerra a dreta: Miquel Santaló, Ernest Ventós, Francesc Macià, Joan Casanovas, Ricard Palacín, Josep Andreu i Abelló i Joan Lluís Pujol i Font. Darrere, dempeus, s’hi reconeixen: Joan Ventosa i Roig i Antoni Vilalta.

El març de 1931 va tenir lloc, a Barcelona, la Conferència d’Esquerres Catalanes, que s’interpreta com el fet fundacional d’Esquerra Republicana de Catalunya. El dia 17 s’inicià a l’Ateneu Republicà de Gràcia i va cloure els dies 18 i 19 al Foment Republicà de Sants. L’objectiu era el crear un nou partit d’esquerres, democràtic i catalanista: ERC. El nou partit es regia pels principis de justícia social, republicanisme i llibertat nacional de Catalunya, i aglutinava l’obrerisme del Partit Republicà Català, els intel·lectuals socialistes del grup de L’Opinió, el separatisme d’Estat Català, i el republicanisme federal d’entitats locals i comarcals d’arreu del país. Era un partit que agrupava moltes sensibilitats i tradicions diferents i que estava cridat a ser el partit hegemònic del país.

ERC ho commemora amb un interactiu que n’explica gràficament i de manera molt visual tots els detalls. L’Arxiu Nacional de Catalunya també ha recordat l’efemèride en el seu Twitter.

https://twitter.com/Esquerra_ERC/status/1372124801641312258