Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El govern espanyol “s’oblida” dels treballadors de les arts escèniques

L’associació ConArte i la catalana AADPC denuncien que el nou decret de mesures urgents deixa els artistes sense cap cobertura davant aquesta crisi

Ramon Moreno 04/04/2020

La Confederació d’Artistes i Treballadors de l’Espectacle (ConArte), que integra l’Associació d’Actors i Directors professionals de Catalunya (AADPC), alerta que el nou decret del govern espanyol, de mesures complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front al covid-19, “torna a deixar els artistes de peu sense cap tipus de cobertura”.

Segons l’entitat el RDL 11/2020, publicat el 31 de març, dona empara a nous col·lectius (com les treballadores de la llar) però en canvi no té en compte la intermitència laboral del seu sector. En aquest sentit, tornen a exigir mesures que permetin l’accés a prestacions de protecció social bàsica, com la prestació contributiva o el subsidi d’atur “que ha estat contemplat per a altres sectors especialment afectats per aquesta crisi”.

“Som treballadors com la resta, cotitzem com la resta, però la nostra condició d’intermitència laboral ens deixa fora altra vegada de les mesures aprovades”, lamenta ConArte.  “L’omissió” del seu col·lectiu en el nou decret de mesures urgents “suma factors de precarització” al sector, manifesten.

Argumenta ConArte que sense mesures “amb perspectiva social” el sector “mor de gana i ofegat pels pagaments ordinaris de tot ciutadà. “Per la situació d’intermitència és discutible que es pugui accedir a mesures ‘d’avals’ previstes legalment, ja que no tenen ingressos estables i regulars, ni previsió de tenir-los a curt termini”, insisteixen