Dilluns, 8 de març de 2021 - Edició 956
La República

El geni musical de Robert Gerhard en un monogràfic de la revista 440 Clàssica & Jazz

És un dels compositors catalans més universals

Ramon Moreno
Ramon Moreno 11/07/2020

La revista musical 440 Clàssica & Jazz publica un número monogràfic dedicat a la figura, la vida i l’obra del compositor vallenc Robert Gerhard, del qual aquest 2020 es commemora el cinquantenari de la seva mort i l’any que ve el cent vint-i-cinquè aniversari del seu naixement. La revista s’ha fet en col·laboració amb una exposició que properament podrà visitar-se a Barcelona, Valls, Cambridge i Brussel·les.

Aquest número especial fa un repàs a la trajectòria d’un músic singular i cabdal, i vol ser una eina de difusió per donar a conèixer-ne la rellevància. Un músic que, tot i les dificultats a què va haver de fer front al llarg de la vida, va fer aportacions molt rellevants en el camp de la música clàssica i contemporània, mantenint contacte amb personalitats com Albert Camus, Leonard Bernstein o John Cage.

La revista n’evoca la infantesa i primers anys de vida a Valls, el despertar de la seva vocació musical, els aprenentatges i anècdotes viscudes amb Enric Granados, Felip Pedrell o Arnold Schönberg; el seu paper com a actor principal, als anys trenta, en l’efervescència de la cultura catalana en temps de la República i, finalment, l’exili, la feina a Cambridge, les indagacions en la música electroacústica i l’obra de maduresa.

En un dels textos del monogràfic, el Conseller de Cultura a l’exili i actual director del Programa Internacional del Departament de Cultura de la Generalitat Lluís Puig destaca la “visió i la dimensió humanística d’un creador” com Gerhard, que “va posar l’accent en l’àmbit de l’educació, plantejat des d’una perspectiva moderna i innovadora”.