Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El director de CatSalut afirma: caixa o faixa

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha fet oficial aquest divendres que vol el solar de la Capella de la Misericòrdia per ubicar-hi un nou equipament per al CAP […]

Redacció 23/11/2018
El director del CatSalut, Adrià Comella, conversant amb la directora del CAP Doctor Lluis Sayé (CAP Raval Nord), Anna Romagosa, amb una pancarta al darrere que demana un CAP / ACN

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha fet oficial aquest divendres que vol el solar de la Capella de la Misericòrdia per ubicar-hi un nou equipament per al CAP Raval Nord. És el solar on estava prevista inicialment l’ampliació del MACBA i ara el CatSalut instarà formalment l’Ajuntament de Barcelona perquè aprovi un canvi d’assignació d’aquest espai cap al Departament de Salut. “Ens trobem en un moment de caixa o faixa. Hi ha un solar disponible al barri que, per al CatSalut i el Departament de Salut és el darrer tren, la darrera oportunitat perquè al barri segueix havent-hi una assistència sanitària de qualitat”, ha afirmat el director del CatSalut, Adrià Comella. Salut preveu una partida de 7 MEUR per construir el nou edifici, que implicaria l’enderroc de la capella conservant-ne una façana.

En una roda de premsa on també han assistit professionals del centre i veïns, Comella ha afirmat que el CAP reivindica des del 2006, i “molt justament”, un nou equipament per les mancances de l’edifici actual. El cap de la Divisió de Recursos Físics del CatSalut, Martí Ballart, ha explicat que durant aquests dotze anys han estudiat vuit alternatives per al futur del centre que, per algun motiu o altre, s’han anat descartant.

En els darrers quatre mesos, van quedar sobre la taula tres espais, en una comissió tècnica formada per Salut, Cultura i el consistori barceloní. La plaça de la Gardunya, on hi ha l’Escola Massana, va caure per una raó de “protecció patrimonial” de l’edifici, ha dit Ballart. La possibilitat de remodelar l’actual edifici, se la van mirar “amb el màxim de bons ulls”, però tècnicament es va considerar que no era “viable” a mitjà termini. L’última opció, per al CatSalut, és per tant el solar de la Capella de la Misericòrdia, al carrer de Montalegre.

Per això, Comella ha estat taxatiu a l’hora d’anunciar que el CatSalut demana el solar de la Capella de la Misericòrdia per al nou edifici del CAP Doctor Lluís Sayé, conegut com a CAP Raval Nord. Per al director del CatSalut, el futur d’aquest centre d’atenció primària “passa sí o sí per construir un nou equipament i no tenim més alternativa que construir-lo en aquest espai”.

Comella ha demanat als professionals del centre i els veïns que s’il·lusionin amb el projecte i que generin “complicitat de barri” perquè els grups municipals entenguin “la necessitat que aquesta decisió vagi endavant” i ha avisat, en aquest sentit, que es podrien produir “inconvenients de tipus polític”.

Perquè el projecte tiri ara endavant, l’Ajuntament de Barcelona ha d’aprovar en ple la rescissió del conveni de cessió de l’espai de la capella al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i un canvi d’assignació d’usos per adscriure-hi l’assistencial. Els responsables del CatSalut esperen que aquests tràmits es facin amb la “major celeritat possible”. Segons les previsions, la projecció i construcció de l’edifici pot tardar entre 36 i 40 mesos.

L’estudi del CatSalut preveu enderrocar la capella i conservar-ne la façana que dona al pati d’illa dels tarongers i un pas públic fins a aquest espai. D’aquesta manera, es disposaria dels 2.600 metres quadrats que preveu el pla funcional del centre.

Professionals del centre i veïns celebren l’anunci

Els professionals del centre han celebrat el posicionament del CatSalut perquè els “encoratja” a tirar endavant i han explicat que el proper dilluns registraran una iniciativa per demanar als grups polítics que es posicionin a favor del projecte.

Per la seva banda, una representant de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha valorat que aquest anunci del CatSalut és una “molt bona notícia” però ha avisat que els “dies corren i els terminis passen”. Per això, ha assenyalat que els canvis necessaris s’haurien de portar al plenari del mes de desembre per evitar haver-los d’aprovar en any electoral.