Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

El català que va enganyar a Hitler va seguir treballant després de la guerra

Joan Pujol (Garbo), l’agent doble que va enganyar Hitler, contribuint a l’èxit del desembarcament de Normandia, va seguir treballant pels aliats després de la Segona Guerra Mundial. Documentació desclassificada als […]

Redacció 30/10/2018
Operación Fortitude

Joan Pujol (Garbo), l’agent doble que va enganyar Hitler, contribuint a l’èxit del desembarcament de Normandia, va seguir treballant pels aliats després de la Segona Guerra Mundial. Documentació desclassificada als Arxius Nacionals Britànics, a la qual ha tingut accés la revista Sàpiens, descarta que Garbo es retirés definitivament a Veneçuela en acabar el conflicte tal i com es creia fins ara. Segons la nova documentació l’agent català va seguir mantenint contactes amb les jerarquies nazis establertes a l’Estat mentre s’entrenava a Sud-amèrica per una missió secreta: ser reclutat pels serveis secrets d’intel·ligència soviètics i esdevenir un agent triple. La revista Sàpiens dedica un extens reportatge a aquestes informacions inèdites en el seu número 200.

Segons la informació de què es disposava fins el davant del temor que Garbo fos detectat com a agent doble britànic, es va decidir que havia de desaparèixer.

Encara que la seva xarxa va continuar proporcionant informació falsa als alemanys, l’espia català se n’hauria desvinculat amb una nova vida a Veneçuela, des d’on va regentar un fals negoci d’obres d’art, va crear una nova família i fins i tot va simular la seva mort a Angola, cosa que es va desmentir l’any 1984.

Però segons nous documents desclassificats de l’expedient Garbo que es conserva als Arxius Nacionals Britànics, la història no hauria anat així, sinó que Garbo hauria seguit treballant d’espia pels aliats.

Fins i tot, segons avança Sàpiens, Joan Pujol va intentar una nova aventura des de Veneçuela, des d’on s’hauria estat entrenant per ser reclutat pels serveis d’intel·ligència soviètics, i esdevenir així un agent triple.