Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

El Borsí: del Museu Woody Allen a un espai sociocomunitari

L’edifici està abandonat des del 2009

|

- Publicitat -

L’edifici del Borsí al carrer Avinyó de Barcelona, just al costat de la plaça Sant Jaume és un edifici que per fi ha trobat ocupació. L’antiga llotja de Barcelona és difícil d’ocupar. Els seus pretendents han estat varis, però per fi ara ha trobat un ús.

Publicitat

Gràcies a un concurs, l’Ajuntament de Barcelona el vol adequar com a equipament d’ús veïnal i d’ampliació de la Biblioteca Andreu Nin, tal com ha anunciat Gala Pin. Hem de recordar que el 2015 MediaPro volia comprar l’edifici per tal de fer-hi el primer museu del món sobre Woody Allen, una iniciativa que va xocar amb els interessos dels veïns de la zona.

Després d’anys d’aquesta reivindicació veïnal, Pin ha destacat la importància que un edifici catalogat que forma part del patrimoni de la ciutat pugui servir per a usos veïnals en un dels barris més afectats per la gentrificació, i per tant en un dels llocs on més necessaris són aquests equipaments per “fer cultura des de la proximitat”.

Els encarregats d’executar l’obra seran els arquitectes Martínez Lapeña – Torres Arquitectes amb la proposta ‘Nisrob’, que presenta com a principal objectiu –d’acord amb el que establien les bases del concurs– fer renéixer l’arquitectura original de l’antic Borsí amb un ús d’equipament de proximitat i de caràcter veïnal, que inclourà l’ampliació de la biblioteca Andreu Nin i un equipament sociocultural de gestió comunitària liderada per la plataforma veïnal ‘El Borsí pel barri’.

“És una oportunitat per generar projectes col·lectius intergeneracionals, fora de la dinàmica mercantilista a la qual està sotmesa Ciutat Vella”, ha explicat Cristina Pujol de ‘Borsí pel barri’ en la presentació del projecte, i ha reivindicat el dret a comptar amb equipaments com aquests per construir barri davant la gentrificació i l’excés de turisme.

El comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha suggerit que aquest model de gestió sigui un exemple en l’àmbit de ciutat per a altres equipaments, atès que s’han trobat una plataforma veïnal i el consorci de biblioteques per treballar conjuntament: “No hi ha cap experiència igual”, ha explicat.

Les prioritats de ‘Nisrob’ seran rescatar la visió de la muralla romana suprimint elements edificats, perquè així es puguin reconèixer les torres –actualment ocultes– i conservar i recuperar els espais més significatius restaurant les pintures, marbres i portes, entre altres elements.

Valor patrimonial

El Borsí és un edifici classicista de finals del segle XIX, obra de Tiberi Sabater i Carner, que està catalogat com un ben cultural d’interès local. Entre els seus usos va ser el Casino Mercantil, la Borsa de Barcelona i per últim l’escola d’arts aplicades i oficis artístics, altrament anomenada llotja. Situat en la plaça Verònica, al barri del Gòtic, l’edifici ha posat al descobert un tram de la muralla romana original que embolicava Barcino.

L’espai compta amb 2.100 metres quadrats de superfície útil que es distribuiran en 950 metres quadrats per a la biblioteca, 800 per a l’equipament veïnal i la resta per a espais compartits.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió