Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

[Efemèride] 1943: neix l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó

|

- Publicitat -

Isabel-Clara Simó i Monllor (Alcoi, l’Alcoià, 4 d’abril de 1943 – Barcelona, 13 de gener de 2020) fou una mestra, escriptora, periodista i política valenciana. Filla d’un conegut mestre i pedagog que va ser una figura decisiva en aquells anys pel reconeixement de l’acadèmia que dirigia. Clara Simó va mantenir sempre un ferm compromís amb la seua condició de dona d’esquerres i amb la defensa de les llibertats individuals i col·lectives.

Publicitat

És considerada una de les autores modernes més importants de la literatura en català. Ha estat guardonada en múltiples ocasions. Entre altres distincions, el 1993 va rebre el Premi Sant Jordi de novel·la per La salvatge; el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, i el 2001 li van atorgar el Premi Andròmina de narrativa per Hum… Rita!: l’home que ensumava dones i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig per En legítima defensa. També ha estat distingida amb el XIX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira per El meu germà Pol.

Té obra traduïda a l’alemany, l’anglès, el basc, el castellà, el francès, el gallec, l’italià, el neerlandès i el suec.

Biografia

Isabel-Clara Simó era llicenciada en Filosofia per la Universitat de València en Periodisme i doctorada en Filologia romànica. A la Universitat de València va conèixer a Joan Fuster qui li va incitar l’escriptora per tal que reivindicara la seua llengua, el valencià o català. Va exercir de professora a Bunyol i a l’IES Ramon Muntaner de Figueres, ciutat on van néixer els seus fills, i també a l’IB Sant Josep de Calassanç de Barcelona. Va passar al periodisme el 1972 com a directora del setmanari Canigó i col·laborà habitualment en diversos mitjans de comunicació. A 1985 participà en els Consells Municipals de la Pau i va assistir a les Nacions Unides de Viena, Praga i Lerín, per representar Catalunya com a membre fundador. Del 1985 al 1988 va ser membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ocupant el càrrec de vicepresidenta al Principat. En els seus contes i novel·les ha creat uns personatges complexos que mantenen relacions conflictives, com La Nati (1991), Raquel (1992), els d’Històries perverses (1992) o els de T’imagines la vida sense ell? (2000). Obres com Júlia (1983) o D’Alcoi a Nova York (1987) han estat ambientades a Alcoi, la seva ciutat natal. Sobre Jacint Verdaguer, va ser adaptada a la ràdio per Catalunya Ràdio.

Ha estat guardonada, entre d’altres, amb el premi Sant Jordi 1993 per La salvatge. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 1999 és distingida amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria. El recull de relats Dones (1997) ha estat objecte d’una adaptació cinematogràfica l’any 2000. De publicació més recent són llibres com L’home que volava en el trapezi (2002) o la recopilació dels seus articles apareguts al diari Avui, amb el títol d’En legítima defensa. També s’ha de parlar de l’èxit de crítica i públic de l’obra teatral Còmplices, portada a l’escena per Pep Cortès.

Et pot interessar  [Efemèride] 1675: Francesc Puig i Terrats és assassinat pels francesos a Perpinyà

El 1993 guanyà el Premi Crítica Serra d’Or de narració per Històries perverses. L’any 2001 li és atorgat el premi Andròmina pel llibre Hum… Rita!: L’home que ensumava dones, i el 2004, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la modalitat d’assaig per En legítima defensa. L’any 2007 va conquerir el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb l’obra El meu germà Pol.

Com a periodista, va exercir de directora del setmanari Canigó ja que tenia un vincle molt proper a ella, perquè Xavier Dalfó, el seu marit, era el fundador d’aquesta. Va ser columnista al diari Avui i després al Punt Avui. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El 2008 va ser distingida amb els Premis Joan Coromines que atorga la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) a persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la llengua catalana, la cultura i la nació.

L’any 2009 va rebre el Premi Trajectòria en el marc de la Setmana del Llibre en Català. Segons l’organització, aquest guardó reconeix l’extensa obra de l’escriptora i la seva implicació en la defensa de la llengua. Van completar la cita literària una glossa a l’homenatjada de l’exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Carles Solà, i una lectura de poemes inèdits de l’autora per part de l’actor Jordi Boixaderas. El 2013 també va ser reconeguda per l’Ajuntament d’Alcoi amb la concessió de la medalla d’or de la ciutat i el nomenament com a filla predilecta.

L’any 2016 se li va atorgar la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats. A la tardor, va esdevenir la nova degana de la Institució de les Lletres catalanes, en substitució de Francesc Parcerisas.

El 2017 va rebre el Premi d’Honor de les lletres catalanes.

El 7 d’agost de 2019 l’escriptora faria saber públicament la lluita que mantenia contra una malaltia. Morí el 13 de gener de l’any 2020 a causa d’aquesta malaltia, a l’edat de 76 anys, i fou enterrada al cementiri d’Alcoi.

Font: Viquipèdia

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió