Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

[Efemèride] 12 anys de la mort del cantant nord-català Jordi Barre

Jordi Barre va ser un dels cantautors més emblemàtics de la Nova Cançó a la Catalunya Nord. Va publicar una vintena de discos

Redacció 16/02/2023
Jordi Barre en una actuació

Jordi Barre (Argelers, Rosselló, 7 d’abril del 1920 – Pontellà, 16 de febrer del 2011) fou un cantant nord-català i un dels cantautors més emblemàtics (juntament amb Pere Figueres i Joan Pau Giné) de la Nova Cançó a Catalunya del Nord. Estudià al conservatori de Perpinyà i actuà en formacions simfòniques i de música lleugera amb una orquestra pròpia. Des del 1963 interpretà i enregistrà sempre en català.

Lligat a la Nova Cançó, se’l considerà l’introductor d’aquest moviment a la Catalunya del Nord. Va escriure més de 250 cançons, va publicar una vintena de discos, va actuar arreu dels Països Catalans i de l’Estat francès, i va fer concerts fins i tot al Japó. Va cantar a la televisió francesa i a TV3. El seu repertori incloïa poemes d’autors catalans (com ara Joan Tocabens, Coleta Planas, Joan Amade, Joan Cayrol, Jordi Pere Cerdà, Jaume Queralt, Nicole Chanton, Lluís Andreu, Joan Pere Lacombe Massot, Andreu Barrere, Joan Bosc, Roger Camprodon, Joan Salvat-Papasseit, Josep Carner i Joan Maragall) i textos propis, comèdia musical, cançó infantil i tradicional, i peces simfòniques.

El 1982 li fou lliurat el Disc d’Or. Va rebre altres guardons com el premi Joan Blanca a favor de la defensa del català el 1999, la Creu de Sant Jordi el 1992 i l’Orde Nacional del Mèrit francès.

EL 6 de juny del 2013, la localitat cerdana de Font-romeu fou el primer municipi a dedicar un carrer al seu nom, mentre el municipi de Paçà estudiava la possibilitat per a fer-ho en breu. Té també dedicada la sala municipal de Pollestres.

És enterrat en el petit cementiri annex a l’església parroquial de Sant Sadurní de Montoriol d’Avall, del terme de Montoriol, als Aspres.

Font: Viquipèdia