Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Debat sobre la reescriptura de les obres de Roald Dahl: l’Ibbycat considera que suposaria “censura ideològica i autocorrecció”

La plataforma alerta de pràctiques que “instrumentalitzen” la literatura i “empobreixen” l’oferta editorial

Redacció 23/02/2023

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Ibbycat) ha considerat la reescriptura de les obres de Roald Dahl “censura ideològica i autocorrecció”. L’entitat reacciona, així, a la decisió de l’editorial Puffin, emparada pels hereus de l’escriptor, de reescriure els contes de l’autor per adaptar-los a la correcció política actual.

L’Ibbycat manifesta, precisament, “preocupació” davant la “tendència creixent” a aquesta correcció en la literatura infantil i juvenil. Es tracta, afegeix, d’un problema “que no és nou” i que “no només afecta la reedició de clàssics, sinó que té conseqüències sobre la producció actual, condicionada per l’autocensura”.

Per a l’Ibbycat, aquestes pràctiques “instrumentalitzen” la literatura, “empobreixen” l’oferta editorial i “van en detriment del risc, la diversitat, la llibertat artística i l’esperit crític”.

Per tot plegat, i defensant el valor de la literatura com a “finestra” per a la projecció “d’un futur diferent” i com a “mirall” del moment present i passat, l’entitat reivindica un “compromís col·lectiu” amb una literatura infantil i juvenil “respectuosa amb les capacitats que la infància i la joventut té per llegir i interpretar les obres i el món, des de la complexitat, la ironia, la irreverència, el simbolisme i la imaginació”.

També demana que aquesta literatura estigui “lliure del vincle limitador amb els factors educatius i pedagògics que se li atribueixen”, “compromesa amb la llibertat creativa” i “innovadora i artísticament arriscada, provocadora de preguntes més que facilitadora de respostes i generadora de reptes”.

Finalment, l’entitat anuncia una marató de lectura en veu alta d’obres de Roald Dahl promoguda per professionals i llibreries especialitzades que es durà a terme el 24 de març de forma simultània a tots els espais que s’hi adhereixin.

https://twitter.com/Ibbycat_Consell/status/1628362794713206784