Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Cuixart rebutja el discurs “derrotista” sobre la salut del català però avisa que l’Estat el bandeja “sistemàticament”

La Federació Llull es reuneix amb Aragonès i li demana treballar per la reciprocitat entre TV3 i Àpunt

Agències 31/08/2021
Jordi Cuixart d'Òmnium, Jaume Mateu de l'OCB i Joan Francesc Mira d'ACPV

El president d’Òmnium Cultural i de la Federació Llull, Jordi Cuixart, s’ha distanciat aquest dimarts del que considera un discurs “derrotista” i “apocalíptic” sobre la salut del català. Ho ha dit en una roda de premsa després que una enquesta revelés que només el 28% dels joves de Barcelona tenen el català com a llengua més habitual. Cuixart ha defensat que “possiblement mai a la història dels Països Catalans hi havia hagut tanta gent preparada i que podia parlar català amb tota normalitat”, però ha admès que “a l’Estat espanyol hi ha centenars de lleis que impedeixen el desenvolupament de la llengua”, com passa també a França. “El català, per no tenir un estat propi que el defensi, està sistemàticament bandejat”, ha lamentat.

Cuixart s’ha reunit com a president de la Federació Llull –que agrupa Òmnium, Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear– amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. A la trobada també hi han assistit els líders de l’entitat valenciana, Anna Oliver, i balear, Josep de Lluís. Cuixart ha explicat que han emplaçat Aragonès a treballar per la reciprocitat de les emissions de les televisions autonòmiques de Catalunya –TV3– i el País Valencià –Àpunt– en ambdós territoris i “reconstruir” així un “espai comunicatiu” per a 10 milions de catalanoparlants.

La Federació Llull ha celebrat que el president català “està tenint diferents trobades” amb els seus homòlegs Ximo Puig i Francina Armengol i ha lloat la “predisposició” de tots tres per “la normalització de la llengua catalana”. “Ara que hi ha una certa sintonia entre els tres governs, és moment de deixar de posar impediments a una cosa que és normal”, ha argumentat.