Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Cambray acusa Casado de “baixesa moral” i de “viure de la mentida” amb el català a l’escola

“És tan bèstia que costa de creure”, diu el conseller

Agències 18/12/2021
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, amb l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, a la sortida de l'escola Turó del Drac,

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha acusat el líder del PP, Pablo Casado, de “baixesa moral” i de “viure de la mentida”, després que el popular digués que hi ha professors amb instruccions a Catalunya de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen castellà. “És tan bèstia que costa de creure”, ha reconegut en declaracions a Rac 1, on ha demanat “que deixin en pau l’escola”. “El problema de convivència són ells, no hi ha cap problema amb la llengua”, ha assegurat. Al seu parer, cal provar d’emprendre accions legals contra aquest tipus de declaracions, i n’ha citat altres al Parlament parlant de nazisme o de l’apartheid.

Sobre el català, Cambray ha reconegut que en els últims 15 anys hi ha hagut una davallada de l’ús social. “No hem fet el suficient i cal passar a l’acció”, ha opinat. El conseller ha explicat que entre 1.500 i 1.700 famílies s’han adreçat al departament per demanar més castellà a les aules, però la gran majoria no ha acabat als tribunals. Pel que fa al cas d’un pare del Prat de Llobregat, que explica a l’ABC que està pendent d’una resolució judicial, Gonzàlez-Cambray ha constatat que són famílies “que no actuen amb criteris pedagògics”.

El conseller ha insistit que els alumnes a Catalunya acaben l’etapa obligatòria amb un bon domini del català i del castellà.
Al seu parer, no estarà garantida la protecció del català fins que s’assoleixi la independència. Ara bé, ha assegurat que la manifestació d’aquest dissabte de Som Escola no és independentista, és de tota aquella gent “que creu en el model d’escola catalana”. Al seu parer, cal “despolititzar” tota aquesta qüestió. Pel que fa al marc normatiu que es desplegarà a partir d’ara per protegir el català, el conseller ha constatat que els jutges es pensen que les escoles són “com classes magistrals”, i això ha canviat i no es poden establir percentatges.