Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

L’exili i la repressió que no s’ha d’oblidar

-Publicitat-

La política catalana, almenys la convencional, s’ha convertit en un autèntic sedant de masses. La Taula de Diàleg actua com a Diazepam nostrat, i dic nostre, perquè més enllà dels catalans que s’empassen la seva constant propaganda als mitjans de comunicació, ningú més hi creu. Ni a Madrid ni, com reconeixen quan no tenen càmeres a davant, al carrer Calàbria.

De fet, el pitjor de la Taula de Diàleg no és la seva inviabilitat, sinó que els seus promotors, tot i saber-ho, menteixen i juguen amb les il·lusions dels seus votants per a poder guanyar temps per a reforçar el seu projecte i interessos partidistes. Ja veureu la ràbia que farà a tothom, fins i tot als menys descreguts, quan d’aquí a uns anys en Rufián, ja com a presentador de La Sexta o en un partit d’àmbit i obediència espanyola, i ves que no ho sigui llavors el seu partit actual, se’n foti de com van desmobilitzar a tot un moviment capaç d’ocupar un aeroport, desbordar als antiavalots de tot l’Estat durant una setmana o tallar la principal via terrestre que connecta amb Europa a canvi d’una trobadeta entre governs i un «diàleg» on es pot parlar de tot, excepte, clar, de l’autodeterminació i l’amnistia.

-Continua després de la publicitat -

I mentre tot això passa, mentre de portes endins es reparteixen càrrecs, sous i directors generals, milers de catalans s’enfronten a la repressió espanyola, altres viuen exiliats sense poder tornar a casa seva i en Pablo Hasél dorm a presó. Ah, i també uns anarquistes dels qui ningú no se’n recorda, tot i ser represaliats en unes mobilitzacions que seguien les petjades del període d’enfrontament amb l’Estat que es viu a Catalunya.

Amb aquest bagatge, el passat 7 d’octubre un grup de joves i represaliats catalans ens vam dirigir a Estrasburg per a aprofitar qualsevol escletxa, en aquest cas l’European Youth Event, per a fer arribar el missatge que la repressió espanyola continua més vigent i dura que mai i que no hi pot haver normalitat a les institucions europees mentre no hi hagi democràcia ni justícia en un Estat membre. Un viatge que també ens va servir per a conèixer la realitat de l’exili de la mà de la Clara Ponsatí, qui va permetre’ns la possibilitat de fer-hi arribar la nostra, i la seva, veu. I també, perquè no dir-ho, d’agafar una glopada d’aire fresc. Perquè mentre a Catalunya la política és soporífera i desmotivant, i alhora blanqueja internacionalment al Règim del 78 mitjançat la normalitat autonòmica i enganys com la Taula de Diàleg, l’exili i l’acció exterior fan totalment el contrari. La mediàtica detenció de Puigdemont a Sardenya o la simple existència d’exiliats i represaliats torna a visibilitzar la causa catalana a Europa i fa entendre a la societat europea que el conflicte ni s’ha resolt ni està en vies de fer-ho.

-Continua després de la publicitat -
Et pot interessar  Wagensberg considera "inhumà" que ni Illa, Pedret ni "ningú" del PSC no li hagi enviat cap missatge de suport

En tres dies vam poder teixir complicitats amb molts assistents, rebre el suport d’eurodiputats bascos, portuguesos i d’anticapitalistes de l’Estat espanyol i poder colar el nostre missatge, de la mà d’en Marcel Vivet, enmig de l’ovació del públic en el debat sobre repressió i autoritarisme. Un debat on només estava previst parlar-ne si aquesta era a desenes de milers de quilómetres o fora de les fronteres de la UE, no sigui cas que es trenqués la falsa imatge de «la Europa de les llibertats i els drets humans». I sobretot vam deixar clar que mentre milers de joves europeus gaudien de plenaris, conferències, debats i activitats sobre una Unió Europea «superguai», perfecta i democràtica, la principal preocupació de centenars de joves catalans és si en els pròxims anys entraran o no a la presó per les causes que tenen obertes per manifestar-se.

Tot això trenca el relat de l’Estat espanyol, i també dels qui, des d’un suposat independentisme, volen viure còmodes en la normalitat autonòmica. I ens recorda que malgrat l’actual apatia generalitzada, aquell sentiment de llibertat de l’1 d’octubre o de les setmanes de revolta, un cop tastat, no s’oblida fàcilment. Un petit canvi en el context estatal o internacional, molt possible en l’actual situació socioeconòmica, o nous joves dels quals seran jutjats en els propers mesos entrant a presó, no només poden encendre els carrers i fer saltar pels aires la Taula de Diàleg, sinó també fer caure als que la sustenten i se n’aprofiten d’ella. I això darrer és absolutament necessari, ja que de l’actual atzucac només hi sortirem amb foc nou, noves eines i nous lideratges.

Mentrestant, es poden fer moltes coses, però sobretot el més important és no deixar sols als represaliats ni als exiliats, participar en els seus actes i mobilitzacions de suport, organitzar-se per donar-los suport en les desenes de grups de suport repartits per tot el territori i preparar la resposta. Perquè, qui sap, potser d’una xarxa i un moviment ampli de solidaritat antirepressiva es pot generar de nou un moviment il·lusionador i guanyador capaç de tornar a fer trontollar a tot un Estat espanyol.

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió