Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

[Vídeo] Un catedràtic de dret internacional avala “el dret a la informació” a saber qui s’amaga darrere perfils anònims

Avui, el programa de la televisió pública basca ‘En jake’, conduït i presentat pel periodista Xabier Lapitz, ha entrevistat el catedràtic de dret internacional de la Universitat del País Basc, […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 31/01/2019
Juanjo Álvarez i Xabier Lapitz a 'En jake'

Avui, el programa de la televisió pública basca ‘En jake’, conduït i presentat pel periodista Xabier Lapitz, ha entrevistat el catedràtic de dret internacional de la Universitat del País Basc, Juanjo Álvarez. La conversa ha tingut a veure amb els articles que La República ha anat publicant sobre els perfils anònims que jutges d’arreu de l’Estat usen per a malparlar i dir autèntiques barbaritats sobre els independentistes o altres temes sensibles com immigració, ultradreta o masclisme. També sobre els insults d’un Fiscal de Donostia, Jorge Armando Bermúdez, contra el senador Jon Iñarritu, que també hi era al plató.

Álvarez no ha donat la raó als jutges descoberts que s’han emprat en el legítim ús de l’anonimat explicant que “si la informació no és falsa i la figura té rellevància social, és un exercici de llibertat d’informació com un temple”. Per posar un altre exemple, ha explicat que “no s’explica que si ha fet un gintònic a la matinada, sinó una informació rellevant sobre la seva figura pública, agradi o no”.

Álvarez explica que aquests fets podrien ser motiu de recusació “des d’un punt de vista garantista”. “Tothom té dret a tenir una ideologia” però ha advertit que “expressar-les en públic en un xat o a les xarxes és motiu de recusació” ha especificat. A més, ha explicat que aquestes declaracions són motiu suficient “per a dubtar de la parcialitat d’un jutge” i que els jutges “estan contaminats a l’hora d’impartir justícia”.

Aquí el fragment on el catedràtic de dret internacional s’explica amb claredat: