Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Treballar a l’obra amb temperatures extremes: “S’hauria de plantejar parar unes setmanes en els pics de calor”

Els sindicats reben "queixes permanents" d'incompliments en prevenció, descansos i hidratació

|

- Publicitat -

La calor extrema de l’agost evidencia els riscos de treballar a l’aire lliure, especialment en sectors com la construcció. Tot i que el govern espanyol ha impulsat canvis per reforçar les mesures de protecció, aquestes prevencions no sempre es compleixen, segons adverteix CCOO. A les obres, una de les activitats més afectades per les altes temperatures, alguns treballadors expliquen a l’ACN que s’han de comprar la seva pròpia aigua i que noten molt la fatiga en onades on s’arriben a superar els 40 graus. De fet, proposen deixar enrere la tradició de fer totes les intervencions a l’agost per evitar les molèsties als veïns. Els repartidors també demanen flexibilitzar els horaris de càrrega per evitar els pics de calor i embussos.

 

Publicitat

“Encara hi ha massa casos de persones que pateixen accidents laborals i situacions de patiment extrem pel tema de la calor, hi ha molta feina per fer encara”, explica a l’ACN el secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Ballera. Segons destaca, entre els professionals més afectats hi ha els ‘riders’ que reparteixen menjar en bicicleta, els pescadors, els agricultors i temporers o els obrers de la construcció. “Hi ha molta gent exposada a la calor en aquestes dates”, ressalta. De fet, reconeix que els sindicats reben queixes “permanentment” per problemes lligats amb temperatures extremes.

 

Des de CCOO recorden que una normativa estatal aprovada al maig obliga a incloure variables de calor als plans de prevenció i, fins i tot, preveu interrompre la feina per altes temperatures sense que això suposi retallar sous. “Calen mesures, cal posar seny, i sobretot respectar la normativa que s’ha introduït i que esperem que pugui fer front als riscos que afronten els treballadors”, indica el sindicalista. Amb tot, Bellera reconeix que el poc temps que ha transcorregut no afavoreix que aquest estiu els canvis ja siguin palesos.

 

Un estiu d’altes temperatures

 

“Es nota que aquest estiu està apretant molt la calor”, explica Juan Moreno, un treballador de manteniment de desaigües que treballava a prop de la plaça del Rei. Precisament, la construcció és una de les activitats que pateixen amb més cruesa les altes temperatures. Alguns treballadors relaten que s’han de comprar la seva pròpia aigua i que noten molt la fatiga per temperatures que han arribat a superar els 40 graus aquests dies. “Es nota molt, el terra es torna molt calent. La calor et ve de sobre i de sota”, apunta Wilmer Orlim, un empleat que arreglava el paviment a la plaça de la Catedral sota un sol de justícia.

 

En el cas d’Orlim, l’empresa on treballa no li ha donat aigua i cada empleat s’organitza els horaris per esquivar les hores de més xafogor. Sobre això, Bellera recorda que la hidratació és una “obligació” per a qualsevol empresa. “Si en espais tancats hi ha fonts d’aigua, hem de garantir també l’accés en casos com el camp”, apunta el representant de Comissions Obreres.

 

En ple estiu, els cops de calor no són una excepció entre els obrers. Diversos treballadors admeten que n’han presenciat o diuen conèixer persones que els han patit. “T’has de controlar, si estàs al 100% sense parar rebràs cops de calor”, afegeix Orlin, protegit amb gorra i ulleres. El fet que la construcció sigui una professió eminentment física s’hi ha de sumar l’escalfor de les màquines, la pols, i l’efecte que fan les màscares, els cascos i les armilles de protecció.

 

Els descansos també varien molt depenent de la feina i de contacte directe amb el sol. En els casos de més exposició, es poden fer parades cada 15 i 20 minuts, però molts treballadors fan la feina “de cop” per acabar abans. En aquest sentit, les empreses insisteixen en la necessitat de protegir-se, però no tots els treballadors en fan cas. Felipe Martínez, encarregat de Copisa, empresa adjudicatària de part de les obres de remodelació de la Via Laietana, assenyala que hi ha treballadors que “encara que se’ls hi donin els mitjans per protegir-se no els utilitzen” i afegeix que no hi ha prou consciència al sector del perill del cop de calor, que és una emergència mèdica que “no avisa”.

 

“S’ha de cuidar la gent perquè si no és inhumà estar amb aquestes temperatures”, afegeix, tot detallant que la seva companyia ofereix aigua fresca, carpes i permet als empleats descansar quan ho demanin. Precisament, l’eix barceloní exemplifica com les grans obres urbanes s’allarguen i s’intensifiquen els mesos de més calor per reduir les molèsties als veïns. El cas de la Via Laietana és una de les moltes intervencions que estan en marxa a Catalunya, en un moment en què el sector respon a la demanda generada pels fons europeus i les licitacions impulsades pels consistoris en ple període electoral.

 

Així doncs, la pràctica d’acabar els projectes grans al juliol i l’agost, quan hi ha menys veïns, es nota amb més força aquest 2023 malgrat les altes temperatures. Tot i això, i davant de l’increment constant de la calor des de fa anys, alguns treballadors demanen acabar amb la tradició i proposen aturades obligatòries en els pics de calor. “Aturar-se mesos és inviable per les empreses, però sí que hi hauria d’haver aturades estratègiques els dies que ja se sap que hi haurà temperatures extremes”, reconeix Martínez a peu d’obra.

 

Els repartidors també posen deures a l’administració i demanen flexibilitzar els horaris de càrrega per evitar els pics de calor i els embussos al centre de Barcelona. Actualment, indica un treballador, els transportistes estan obligats a repartir entre 9h30 i 12h30, quan les temperatures comencen a pujar. “Hem de treballar a l’hora punta de calor, és impossible en tres hores descarregar un o dos camions i tothom s’acumula. S’ha de donar més temps”, ha reclamat Plamen Stoyanov, que es dedica a entregar comandes d’aigua Ribes.

 

En el seu cas, intenten evitar els canvis de temperatura i no posen l’aire condicionat quan van amb el camió a repartir. “Si no, el canvi de temperatura és brutal, passes de 40 graus a 15”, detalla.

 

Falta de dades

 

Tot i que els accidents i les baixes per excés de calor són una realitat des de fa anys, els sindicats lamenten que encara hi hagi una clara falta de dades oficials sobre aquests accidents, fet que dificulta la tasca de conscienciació. “Ens caldria tenir una monitoratge molt més actualitzada del que està passant amb els episodis de calor extrema i d’exposició a la insolació per part dels treballadors”, destaca Bellera.

 

De fet, les úniques dades que tenen son les xifres generals de morts per calor el juliol i agost en persones de 16 a 64 anys. “Han mort unes 82 persones per causa de la calor extrema. Quantes d’aquestes són persones treballadores? En aquest moment no ho podem dir”, lamenta.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut