Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Les cares dels veterans que abandonen la política espanyola amb més de 2M€ i 25 immobles

Destaquen casos de polítics amb dècades de carrera a l'administració pública

|

- Publicitat -

Diverses cares conegudes de la política espanyola deixaran els seus llocs de feina en la pròxima legislatura, després d’una carrera durant la qual han acumulat un notable nivell de renda i béns. El Mundo s’ha encarregat d’analitzar-les i ha destacat el cas de Cèlia Villalobos (PP), que ha estat més de 30 anys ocupant un escó al Congreso i que -a més- ha exercit de vicepresidenta de la cambra, alcaldessa de Màlaga, eurodiputada i ministra de Sanitat. Segons la seva darrera declaració de béns, Villalobos compta amb 221.546 euros en dipòsits, una casa a Madrid i una altra a Torremolinos en règim beneficiaris i accions per valor d’uns 4.000 euros. El darrer any que va donar a conèixer la seva situació, el 2015, va declarar 2.336 euros d’ingressos abonats pel grup parlamentari popular i 95.165 euros per la seva activitat al Congreso, a més d’uns ingressos complementaris d’uns 10.000 euros per llogar un habitatge. Ara que ja no repetirà a les llistes del PP seguirà cobrant de l’administració pública una generosa pensió.

Un cas similar és el de José María Barreda (PSOE), que va exercir diversos càrrecs a la Junta de Castella-la Manxa fins a arribar a la presidència, on va ser-hi més de set anys. També compta amb una breu estada al Senat i un escó al Congreso durant tres legislatures, sumant més de 35 anys en un càrrec polític i 220.000 euros en els seus comptes corrents. A més, declara ser propietari del 50% de quatre immobles: un a Ciudad Real, dos a Madrid i un a Mallorca.  Un altre històric socialista, José Blanco, diu en la seva darrera declaració (2011) que posseeix el 50% d’una casa a Madrid i el 39% d’una altra a Pontevedra; a més d’un aixovar domèstic valorat en 110.000 euros i un compte amb uns 20.000 euros (tot compartit al 50%), així com un fons de pensions de gairebé 14.000 euros. Blanco va ser ministre de Foment amb José Luis Rodríguez Zapatero, senador, diputat, portaveu del Gobierno i regidor i, en els darrers anys, havia ocupat un lloc com a eurodiputat. La socialista Elena Valenciano, fins ara també a Europa, va assenyalar en la seva darrera declaració tenir el 50% d’un habitatge de 276 metres quadrats a Alacant i la meitat d’un ‘rústic’ de gairebé 10.000 metres. El saldo dels seus comptes era d’uns 5.000 euros, controlava el 50% d’una societat valorada en més de 70.000 euros i tenia un ‘fons de pensions dels eurodiputats’ de 97.000 euros.

Publicitat

Entre els polítics que porten anys vivint folgadament de càrrecs públics, destaca també el cas de Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda amb Aznar i Rajoy ¡ abans secretari d’Estat d’Hisenda. També ha estat al Parlament europeu i en un escó del Congreso durant vuit legislatures i compta amb un fons de pensions que, el 2016, superava els 187.000 euros, així com un fons d’inversió amb més de 60.000 euros, 67.000 euros en dipòsits i accions per valor de gairebé 10.000 euros. A més, posseeix un habitatge a Madrid, un adossat a la serra i un Mercedes ML 207 CDI. La seva companya de partit i ex vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáez de Santamaría, va ser diputada entre 2004 i 2008 ocupant també els càrrecs de ministra de presidència i portaveu del govern. Segons la seva última declaració de béns, acumula tres comptes corrents, un compte dipòsit i cinc fons d’inversió amb un total de 182.971 euros. Així mateix, posseeix dos habitatges a Madrid.

La també popular, exministra de Treball i diputada des de la setena legislatura, Fátima Báñez, deixarà la primera línia política amb un fons d’inversió en deute públic que el 2016 ascendia a 180.000 euros i gairebé 35.000 euros en els seus comptes; a més d’un habitatge a Huelva i el 50% d’un altre a Madrid. Al seu torn, Íñigo Méndez de Vigo -durant gairebé 20 anys a l’eurocambra i nomenat per Rajoy secretari d’Estat per a la Unió Europea, portaveu del Govern i ministre d’Educació quan era diputat al Congreso- marxarà amb un fons de pensions de gairebé 250.000 euros i 150.000 euros en comptes corrents. També té el 50% d’una vivenda a Madrid, d’un traster, d’un local i d’un garatge i el 100% d’un pis.  Maria Dolores de Cospedal, que va haver de dimitir després de 20 anys de carrera política com a presidenta de la Junta de Castella-la Manxa, ministra de Defensa, secretària d’Estat i consellera de Transport de la Comunitat de Madrid, cobrava -segons la seva darrera declaració- 6.000 euros bruts al mes. A més, té un habitatge a Madrid i un altre a Toledo (procedent d’una “donació”), juntament amb uns 13.000 euros als seus comptes i un pla de pensions del senat per valor de 2.200 euros.

En l’àmbit de Ciudadanos, destaca el nom de Soraya Rodríguez, una antiga socialista que podria acabar representant la formació d’Albert Rivera a Europa. Així, tot i que no és segur que deixi la política, si ho fes, la que ha estat eurodiputada, diputada, portaveu del grup socialista o secretària d’Estat plegaria amb set productes financers per un valor total que sobrepassa els 100.000 euros i dos pisos a Valladolid. No se salva tampoc IU, amb el seu exlíder Gaspar Llamazares, que declara un pis i més de 250.000 euros en comptes corrents, fons i assegurança de vida. Llamazares ha estat més de 25 anys en política i es presenta a les eleccions del 28-A amb un nou partit, tot i que no té assegurat l’escó.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut