Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Els editors de revistes en català planten cara al veto de Vox a la cultura i llengua catalanes

L'APPEC assegura que facilitarà la subscripció a les publicacions "a tot arreu on actuï la censura"

|

- Publicitat -

Els editors de les revistes en català han plantat cara al veto de cinc publicacions a la biblioteca municipal de Borriana (Castelló) i han anunciat que activaran la via judicial per denunciar-ho. El president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Germà Capdevila, ha detallat que, a més, presentaran una denúncia a les institucions europees i una queixa formal al Síndic de Greuges del País Valencià. L’APPEC també ha avançat que facilitarà la subscripció a les publicacions “a tot arreu on actuï la censura” i estudia mesures de discriminació positiva dels títols. A més, ha posat un equip legal a disposició de les publicacions afectades (‘Cavall Fort’, ‘Enderrock’, ‘Camacuc’, ‘El Temps’ i ‘Llengua Nacional’).

L’acte ha tingut el suport d’Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. També hi ha assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la presidenta del Parlament, Anna Erra; el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran; i el número tres de la llista republicana al Congrés a les eleccions del 23-J, Francesc-Marc Álvaro.

Publicitat

Mesures per via judicial, institucional i mobilitzacions

L’APPEC prepara diverses mesures com a resposta al veto a Borriana. L’associació ha remarcat que “farà tot el que estigui al seu abast” per respondre “a cada agressió”.

Per la via judicial, Capdevila ha detallat que l’equip legal que han posat a disposició de les capçaleres afectades perquè consideren que es tracta d’un cas que vulnera l’article 3.3 de la Constitució -que fa referència a la riquesa lingüística- i els articles 11 i 12 de la Carta Europea de Llengües Minoritàries, ratificada i vigent a l’Estat des del 2001. Pel que fa a la denúncia davant de les institucions europees, en un comunicat l’APPEC ha detallat que es presentarà davant l’Oficina Europea de Llengües Minoritàries.

Per la via institucional, l’associació ha demanat reunir-se amb la presidenta del Parlament, Anna Erra; els presidents dels grups parlamentaris i les conselleries de Cultura i Presidència. “Hi ha molts flancs per cobrir i cal més discriminació positiva i més valentia”, ha etzibat Capdevila. Al seu torn, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha indicat que des del 2016 el ministeri de Cultura tan sols ha enviat un 39% de llibres en català a les biblioteques de Catalunya.

Pel que fa a la mobilització, l’associació ha convocat una concentració el pròxim dilluns a les 19 h davant de la biblioteca municipal de Borriana. Escuder ha explicat que també estan buscant un lloc del municipi per garantir que els títols vetats pel consistori es puguin llegir en algun altre punt.

Et pot interessar  El govern d’Andorra exigirà saber català als ‘youtubers’ i ‘streamers’ espanyols per a renovar la residència

Campanya per guanyar subscriptors

A banda, l’APPEC també ha anunciat que prepara la campanya de subscripcions a revistes en català “més gran de la història”. Capdevila ha assegurat que volen incentivar que tothom pugui accedir a una de les més de 200 revistes de totes les temàtiques que s’editen al territori. “Arribarem a tots els racons i posarem totes les facilitats”, ha defensat. El president de l’associació ha explicat que per cada particular que faci una subscripció “n’hi haurà emmirallada” una altra a una entitat o associació.

També han participat en la roda de premsa diversos representants de les publicacions afectades pel veto a Borriana. Per la seva banda, la directora de ‘Cavall Fort’, Mònica Estruch, ha assegurat que la prohibició al municipi de Castelló els ha deixat “amb la boca oberta”. “Continuarem publicant totes les revistes amb la mateixa intencionalitat, per dir que hi som i que els nostres lectors es mereixen publicacions de qualitat en català”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el líder d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que es tracta d’un “nou atac flagrant de la dreta i l’extrema dreta” contra la llengua i la cultura. “Volen esmicolar el país”, ha dit Antich. “És feixisme pur”, ha reblat.

Vilagrà qualifica el veto “d’aberració”

Des del Govern, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha qualificat “d’aberració” el veto i ha anunciat que la setmana que ve l’executiu es reunirà amb les cinc capçaleres afectades per articular una “aliança sòlida” en relació amb la llengua. “Volem afavorir el català i tots els seus accents en tots els àmbits dels Països Catalans”, ha dit la consellera.

Erra demana “front comú” contra els “atacs” a la llengua

Al seu torn, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha demanat “front comú” davant els “atacs” a la llengua, que considera “un dels pilars del país”. A més, ha alertat que “poden anar a més” en funció dels resultats de les eleccions del 23-J. “Potser s’agreujarà, però la persecució política i en els tribunals mai hem deixat de tenir-la”, ha verbalitzat la presidenta de la cambra catalana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut