Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Puigdemont crida a “mantenir la posició” per més “fort” que sembli “l’enemic” recordant les víctimes del nazisme

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a “mantenir la posició passi el que passi” per “més fort i victoriós que sembli l’enemic” recordant les víctimes del nazisme. Puigdemont ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de les Rutes de la Llibertat a Sant Cebrià de Rosselló, a la Catalunya del Nord. Durant l’acte, l’expresident ha lloat els qui van formar part de la xarxa que va ajudar milers de persones que escapaven dels nazis a creuar França passant per Catalunya per arribar a altres punts com Portugal. “No es van sentir derrotats sinó empesos a continuar”, ha afegit. Per la seva banda, l’exconseller Lluís Puig també ha reivindicat les rutes: “Ens segueixen fent falta”.

 

Publicitat

Milers de persones van escapar de la barbàrie nazi creuant França cap a Catalunya per després dirigir-se a altres països com Portugal. Ho feien amb documentació falsa per burlar el règim franquista, aliat dels feixismes a Europa, i així poder escapar. I ho feien a través de rutes que travessant els Pirineus van organitzar els independentistes catalans que col·laboraven amb la Resistència Francesa. Hi van passar jueus, integrants del govern polonès, aviadors nord-americans i britànics.

 

Els qui ho feien possible eren persones com l’antic batlle de Sant Cebrià de Rosselló, Jean Olibó, que va ser membre de la xarxa de resistència i evasió Louis Brun. O els integrants de la xarxa Maurice, que des del febrer del 1943 a l’estiu del 1944 va passar per la frontera 329 francesos i 359 aviadors aliats abatuts pels alemanys i rescatats per la resistència.

 

Per recordar aquest episodi històric i les rutes que el van fer possible, la Fundació Reeixida ha traçat aquestes rutes a través de l’aplicació Wikiloc i s’han geolocalitzat a través de GPS i un mapa-web amb explicacions dels personatges que hi van prendre part. L’objectiu: donar-les a conèixer i que estiguin a l’abast de tothom.

Et pot interessar  Zapatero espera que Puigdemont torni "amb totes les garanties" fruit d'una aplicació "efectiva i ràpida" de l'amnistia

 

A l’acte d’inauguració de les rutes que s’ha fet aquest divendres a la Catalunya del Nord, l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha recordat aquestes persones que ho van fer possible. Puigdemont també s’ha referit a personatges històrics com el fotògraf de Mauthausen Francesc Boix, mort ara fa 71 anys i que, malgrat haver passat per un camp de concentració, “no es va sentir derrotat sinó empès a continuar”.

 

“I aquesta és la lliçó que hem après d’alguns dels nostres avantpassats. Mantenir la posició, passi el que passi, per més fort que sembli l’enemic, per més victoriós que sembli que és. O no ho semblaven Hitler i Mussolini l’any 1941?”, ha dit.

 

En aquest sentit, l’expresident ha afirmat que molta gent es va “comprometre” a no acceptar-ho. “Això és reversible i nosaltres contribuirem a que ho sigui, per deixar a les generacions que ens seguiran una Catalunya millor, que vol dir una Catalunya lliure”, ha afegit.

 

Per la seva banda, l’exconseller Lluís Puig, en nom del Consell per la República, ha reivindicat la vigència d’aquestes rutes en un moment, ha dit, en què “posen pedres als passos naturals on no cal que n’hi hagi”, en referència als passos fronterers tancats per França. “Ens calen aquestes rutes de nord a sud i d’est a oest, i cal reivindicar-les històricament”, ha insistit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut