Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Toni Comín: “Hi ha un problema de coherència entre l’objectiu i l’estratègia: la taula de diàleg”

|

- Publicitat -

El vicepresident del Consell per la República i eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha lamentat que la Generalitat no estigui desbordant democràticament l’Estat. “Tenim un problema”, ha afirmat en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’. Segons Comín, hi ha un “problema de coherència” a Catalunya entre l’objectiu d’aconseguir la independència i l’estratègia proposada: la taula de diàleg. I és que, segons ha dit, la independència no es pot fer trucant a la porta del govern espanyol i demanant que segui a una taula. “Si s’hi acaba asseient és perquè es veu desbordat”, ha afegit. Segons Comín, cal que es retrobin les dues ànimes de l’independentisme: els “realistes” i els que tenen “moral de victòria”.

Davant un hipotètic govern espanyol de PP i Vox, Comín creu que potser hi hauria gent que faria un “exercici de realisme” i assumiria que “no es pot fer la independència de manera indolora”. I és que, segons ha afegit, el govern del PSOE ha creat una “falsa expectativa” que potser es pot fer un referèndum acordat sense desbordament democràtic.

Publicitat

Després de l’acord entre PP i Vox a Castella i Lleó, Comín diu que el PP d’Espanya va “en contra les regles de joc” del PP Europeu ja que, segons ha explicat, els grans partits europeus integrats a aquest grup fan un cordó sanitari a l’extrema dreta.

Comín considera que l’independentisme s’ha instal·lat en dues ànimes: la dels realistes, que “han convertit el realisme en sinònim de rendició”; i els que tenen moral de victòria i “a vegades poden transmetre un voluntarisme que no és creïble”. Davant d’aquesta situació, el vicepresident del Consell per la República ha apostat per intentar que es retrobin les dues ànimes.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE dona la raó a Puigdemont i Comín: afirma que l'Eurocambra havia d'acceptar els seus escons des del juny del 2019

Vigència de l’1-O

L’eurodiputat defensa la vigència del mandat de l’1-O i alerta que els partits que se’n vulguin desvincular políticament hauran de fer un “acte equivalent” al Parlament del que va suposar la declaració d’independència del 27 d’octubre. I ha carregat contra els partits independentistes que deixen al marge l’1-O. “No té cap sentit que es facin crides al consens estratègic de l’independentisme ignorant l’1  d’octubre”, ha afegit tot situant el referèndum del 2017 com el “punt 0 del consens”.

I és que, per a Comín, els independentistes no van perdre l’1 d’octubre, sinó que van guanyar i ara “la batalla continua”.

En l’àmbit de l’autocrítica, Comín ha admès que el govern presidit per Carles Puigdemont es va preparar “insuficientment” per a una independència no pactada i que “no es va preparar prou psicològicament el país”.

Reforma de la política lingüística

Comín ha carregat contra el preacord de la reforma de la llei de política lingüística per fer front a la sentència del TSJC sobre el 25% en castellà a l’escola, de la qual Junts se n’ha desmarcat. Segons l’eurodiputat, “és pitjor” la reforma que l’actual redactat pel que fa a la protecció del català. I, a més, ha posat en dubte que la reforma serveixi per evitar l’execució de la sentència ja que, segons ha dit, el govern espanyol ho pot demanar durant 5 anys. En aquest context, Comín ha apostat per donar “instruments” a centres, directors i famílies que vulguin desobeir el TSJC i ha alertat del risc de “fragmentar el sistema segons projectes lingüístics dels centres”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut