Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Sànchez acusa el Suprem de “reinterpretar el que faci falta” per perseguir l’1-O i demanarà la nul·litat de la interlocutòria

|

- Publicitat -

Jordi Sànchez demanarà la nul·litat de la interlocutòria del Tribunal Suprem, la qual revisava la seva sentència condemnatòria per l’1-O després que entrés en vigor la reforma del Codi Penal espanyol pactada entre ERC, el PSOE i Podem. Sànchez, que ha passat a estar condemnat per un delicte de desordres públics agreujats, subratlla que se’l condemna per un delicte del qual no es va poder defensar en el judici, i alerta que la decisió del tribunal “obre la porta a que centenars de persones puguin rebre les conseqüències” d’haver participat en el referèndum. Malgrat que la pena d’inhabilitació imposada queda extingida, Sànchez ha assegurat que per a ell no hi ha cap motiu de celebració, donat el fet que el Suprem continua castigant i considerant un delicte el referèndum, i que l’última paraula la tindrà el TEDH.

A ulls de l’expresident de l’ANC, l’escrit del Suprem manifesta “desacomplexadament” la determinació a aplicar una “recriminació penal” als que “consideren responsables” de l’1-O”. Per aquest motiu, Sànchez acusa el tribunal espanyol de “reinterpretar el que faci falta” per “continuar perseguint” els líders independentistes. En aquesta línia, ha afirmat a Catalunya Ràdio que els jutges “s’han agafat on podien” i han castigat per malversació, la qual “en absolut va ser demostrada al judici”. Així, Sànchez recorda que la sentència va recollir penes d’1,5 anys per aquest delicte per a alguns dels processats, i denuncia que ara, amb l’eliminació de la sedició, la condemna per malversació ha augmentat fins als 12 anys, de manera que els condemnats per aquest delicte (Junqueras, Turull, Bassa i Romeva) continuïn inhabilitats fins al 2031. “La voluntat és castigar tant com es pugui”, ha lamentat l’ex diputat al Parlament de Catalunya.

Publicitat
Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

Respecte a la batalla judicial que l’independentisme afronta a Europa, Sànchez constata que el jutge Manuel Marchena, ponent de la sentència de l’1-O, i el magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa, “van en la mateixa direcció”. Segons ha opinat, la interlocutòria feta pública avui i l’escrit de Llarena valorant la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les euroordres “són un calc absolut”.

Sánchez pronostica que, tot i això, Llarena esperarà a decidir si reactiva o no les euroordres un cop tingui “molt clar com ho ha de fer”, i una vegada també s’hagi resolt la qüestió de la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín”, objecte també de litigi judicial, en aquest cas al Tribunal General de la Unió Europea.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut