Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Salellas: “Creem un comitè del govern ampli de Girona que es reunirà mínim un cop al mes per als projectes estratègics”

L'alcalde vol teixir aliances amb la resta de grups del consistori per fer "un mur democràtic" i aïllar l'extrema dreta

|

- Publicitat -

 L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha anunciat que el “govern ampli” es reunirà com a mínim un cop al mes per abordar projectes estratègics de ciutat i arribar a acords conjunts. Guanyem, Junts i ERC han creat aquest espai de treball compartit -de moment, l’han batejat com a comitè estratègic- en el marc del pacte de govern. En una entrevista l’ACN, l’alcalde revela que quan es negociava l’acord a tres bandes, “va ser molt fàcil trobar punts d’entesa” amb la gran majoria dels 64 eixos estratègics. Fins i tot allà on “a priori” hi podria haver més discrepàncies, com el 4% dels pisos turístics o Casa Pastors. Dins el nou ple sorgit del 28-M, Salellas també vol teixir aliances amb la resta de grups per fer “un mur democràtic” i aïllar Vox.

L’alcalde de Girona vol anar per feina a l’hora de demostrar que el “govern ampli” -ell defuig parlar de tripartit- vol engegar “un canvi de rumb” a la ciutat. Per això, dins els cent primers dies, el període que se sol donar de gràcia, Lluc Salellas avança que li agradaria “activar” propostes concretes. “Si se m’entén, per dir-ho així, alguns tastets de la política que ha de venir en els propers quatre anys”, explica.

Publicitat

Entre allò que vol prioritzar parla, per exemple, d’accions en mobilitat (estudiant camins escolars segurs), en transport públic, millorar “la situació d’alguns carrers” o impulsar “la cogovernança amb les entitats”, activant taules de treball conjuntes. L’alcalde de Girona admet, però, que fins a cert punt el pressupost d’aquest 2023 els encotilla. “És inevitable que ens condicioni; però no renunciem a fer alguna modificació de partida per poder tirar endavant les primeres propostes”, explica Salellas.

I sobretot, l’alcalde de Girona subratlla que seran els comptes del 2024 els que recolliran del tot “aquesta nova mirada cap a la ciutat” que marcarà l’acció de govern Guanyem-Junts-ERC. Dins les inversions, Lluc Salellas ja avança que hi vol situar la reforma del carrer de la Creu. Un projecte que es vol consensuar amb els veïns i comerciants, i del qual ja se’n volen fer “actuacions quirúrgiques” aquest mateix any per “fer alguna millora” i encarar el gruix de l’obra a partir del vinent.

Com a mínim, un cop al mes

Salellas, de fet, té clar el valor del consens. Sense anar més lluny, l’entesa és el que ha permès bastir l’acord entre Guanyem, Junts i ERC, que suma 17 dels 27 regidors del ple. Precisament, per consensuar postures unitàries amb els projectes de ciutat, aquest “govern ampli” s’ha dotat d’un espai de treball intern, on hi tindran presència els tres grups i que es reunirà de manera “recurrent” i periòdica. “Com a mínim, això sí que ho puc dir, un cop al mes”, concreta l’alcalde.

D’entrada, aquest organisme s’ha batejat internament com a comitè estratègic. Cada vegada que es reuneixi, hi haurà els responsables de cada grup -normalment l’alcalde, la vicealcaldessa i Quim Ayats- i els regidors que s’encarreguin d’aquells projectes que figuraran a l’ordre del dia. “Més enllà de les converses habituals que tingui amb Gemma Geis i Quim Ayats, el govern ampli s’ha dotat d’aquest espai de treball coordinat, per tenir una proposta única i desenvolupar-la de manera cohesionada”, afirma l’alcalde de Girona.

Durant l’entrevista a l’ACN, Lluc Salellas explica que, de fet, el naixement d’aquest comitè estratègic -com l’anomenen- deriva directament de l’acord de govern. I aquí, l’alcalde de Girona, posa en valor “la generositat” de JxCat i ERC, que va permetre “travar amb un bon treball” aquest “govern ampli” que se sintetitza en les 64 propostes -grans projectes de ciutat- que es volen tirar endavant des d’ara i fins al 2027.

En aquest punt, Lluc Salellas revela que, amb la “immensa majoria” d’aquests eixos estratègics, va ser “molt fàcil” arribar a l’acord. Fins i tot, en aquells on d’entrada semblava que hi podria haver més discrepàncies. En concret, amb els pisos turístics (HUT) i Casa Pastors.

El 4% de mitjana

Sobre els primers, el pacte recull que es buscarà la fórmula jurídica que permeti reduir fins a un 4% el màxim de pisos turístics que hi pot haver de mitjana al conjunt de la ciutat (inicialment, el topall es va fixar al 15%). Salellas explica que ara tocarà decidir de quina manera aquesta proposta es concreta als diferents barris; també, tenint clar que les llicències que ja hi ha donades queden fora de la regulació.

L’alcalde, però, també subratlla que això no vol dir que aquí, en una segona fase, no s’hi actuï. Especialment, al Barri Vell. “En tot cas, allò que volem intentar és fer una tasca d’inspecció; perquè si algú incompleix la llicència, sí que se li podria retirar de manera legal”, precisa.

Et pot interessar  El Govern aprova la seva proposta perquè les pistes del Prat siguin independents quatre hores al dia a l’estiu

“Definir què hi volem”

Pel que fa a Casa Pastors, el pacte de govern recull que, un cop s’hi acabi la intervenció arqueològica, es tornaran a pensar i definir els usos que tindrà l’edifici, situat davant la Catedral. Això sí, sense deixar perdre el finançament que ja hi ha compromès. “Amb el conjunt de les tres administracions que ja hi han fet una aposta, ens hem d’asseure i definir què hi volem fer”, explica Salellas, en referència a l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació.

I això, precisa l’alcalde, vol dir que “evidentment” pot ser que l’edifici no acabi acollint el futur Museu d’Art Modern i Contemporani. Però que d’entrada, tampoc es descarta. “Ho repensarem i volem obrir mires; que hi hagi dos, tres o quatre propostes sobre la taula, i a partir d’aquí acabar-ne escollint una”, explica Lluc Salellas. Entre els projectes que entraran en joc, de fet, l’alcalde ja avança que “segurament” un d’ells serà reconvertir l’edifici en centre d’interpretació històrica (una proposta que Guanyem portava al seu programa).

Nova comissaria i neteja

Dins el llistat de projectes de ciutat, el tripartit independentista també hi situa revisar els usos de la nova comissaria de Santa Eugènia, a Can Burrassó. “Aquest és un dels projectes estratègics que hem de parlar a nivell de govern; a nosaltres el que ens agradaria és que l’edifici tingués una visió integral al voltant de la seguretat”, explica Salellas.

“I això implica, i no ho neguem, que hi hagi presència policial; però també que tingui altres tipus d’usos i serveis, que ajudin a millorar el conjunt de la cohesió del barri”, concreta l’alcalde de Girona. “Quan un mira el tipus d’actuacions de la Policia Municipal, tenen més a veure amb incivisme que no amb delictes; i per tant, la manera d’abordar-ho no és només la policial”, subratlla Lluc Salellas.

Per últim, i en referència a la neteja, l’alcalde admet que primer allò que caldrà és “estudiar molt bé el nou contracte” -que es va adjudicar el mandat passat per 168 MEUR- i mirar què es podria canviar “sense que suposés un inconvenient per a l’Ajuntament o la ciutadania”. “Però apart d’això, sí que creiem que podem treballar per reduir la generació de residus en establiments, comerços o mercats”, precisa Salellas.

“El 100% a la ciutat”

Entrant ja de ple a l’Ajuntament, el nou alcalde de Girona subratlla que un dels objectius serà millorar-ne el funcionament del dia a dia, “perquè no és eficient i cal una reforma organitzativa al voltant de com s’aproven els decrets i les resolucions”. “Hem de poder simplificar i que l’administració funcioni més ràpid; i confiem que, de fet, part d’aquest canvi ja el podrem fer aquest 2023”, explica Salellas.

Ara, després del ple d’investidura, l’alcalde de Girona preveu que avui ja estiguin signats els nomenaments dels regidors. I a partir d’aquí, el proper pas serà l’aprovació del nou cartipàs, que es preveu portar a ple, a tot estirar, el dilluns 3 de juliol. Lluc Salellas explica que s’està perfilant quins membres de l’equip de govern tindran dedicació exclusiva, i pel que fa a ell, ja avança que serà un alcalde “dedicat al 100% a la ciutat”. El seu salari sortirà del consistori.

Però Salellas també subratlla que, pel que fa a sous, en cap cas el de Girona serà “un cartipàs que creixerà” en massa salarial. És a dir, que allò que cobrin individualment els regidors i regidores per la seva feina, els tinents d’alcaldia, la vicealcaldessa i també ell mateix, no seran imports “superiors als que hi ha hagut fins ara”. “I més aviat, també treballarem perquè en algun cas es redueixin”, ha concretat.

“Aïllar l’extrema dreta”

Pel que fa a la composició del nou ple sorgit del 28-M, l’alcalde de Girona explica que la seva intenció és poder arribar a acords de ciutat també amb el PSC. De fet, aquesta mateixa setmana es reunirà amb qui serà cap de l’oposició, la socialista Sílvia Paneque.

Salellas, però, sí avança que vol teixir aliances amb la resta de grups del ple -PSC i PPC- per “aïllar” Vox. L’alcalde, de fet, subratlla que durant els plens serà “molt taxatiu” a l’hora de deixar clar que “certes idees vinculades a l’odi cap a determinats col·lectius” no hi tindran cabuda.

“A partir d’aquí, volem veure’ns amb la resta de grups per parlar sobre les mesures que haurem de fer per aïllar l’extrema dreta de la nostra ciutat”, subratlla Salellas. En paral·lel, l’alcalde de Girona també vol treballar per identificar les causes que han fet créixer l’extrema dreta, tant a la ciutat com al conjunt del país, “per posar-hi solucions a nivell polític”. “Allò que sí puc dir ben segur és que nosaltres serem un mur democràtic contra l’expressió de l’extrema dreta a la nostra ciutat”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut