Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Rovira encarrega als diputats d’ERC al Congrés i al Senat que utilitzin només el català “sense excepcions”

La secretària general insisteix que han d'emprar la llengua catalana tant a plenaris com comissions i "on sigui"

|

- Publicitat -

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha encarregat als diputats del partit al Congrés i al Senat que utilitzin només el català en tota l’activitat a les cambres espanyoles “sense excepcions”. Tal com han explicat a l’ACN fonts d’Esquerra, així ho ha traslladat Rovira als electes d’Esquerra a Madrid, durant el Consell Nacional del partit d’aquest dissabte. La número dos dels republicans hi ha intervingut per videoconferència des de Ginebra (Suïssa), on està exiliada. Rovira ha insistit que diputats i senadors han d’emprar la llengua catalana sempre, ja sigui en sessions plenàries i en comissions, i “on sigui”.

Durant la seva intervenció, en la part oberta als mitjans, Rovira ha avisat el govern espanyol en funcions que ERC no es vol trobar en una negociació “d’última hora” amb concessions que tinguin “finalitats partidistes”.

Publicitat

Durant el Consell Nacional la secretària general ha llençat una advertència al president espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez: els republicans només permetran l’inici d’una nova legislatura a l’Estat si la Moncloa situa la negociació al centre de l’agenda política: “No anem del tot bé”, ha constatat.

Així mateix, la secretària general d’ERC ha donat per “absolutament descomptada i assumida” la llei d’amnistia, i ha assegurat que “només falta acabar-la de concretar”.

Acord per l’ús de les llengües oficials al Congrés

La Mesa del Congrés va aprovar dimecres -a proposta de la presidenta, Francina Armengol- un acord perquè el català, l’aranès, el basc i el gallec es puguin utilitzar ja al ple de la setmana que ve, entre els dies 19 i 21 de setembre. Per fer-ho possible la cambra contractarà traductors i habilitarà un sistema similar al que funciona des de fa anys al Senat.

Així, al ple de la setmana que ve s’aprovarà, precisament, la reforma del Reglament que estableix la possibilitat d’utilitzar les llengües oficials a tota l’activitat parlamentària. La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu que decidirà sobre l’oficialitat del català a les instàncies europees.

Et pot interessar  Capella lamenta que la falta de pressupost impedirà iniciar els 1.700 pisos socials compromesos a Barcelona

La tramitació de la proposició de llei de reforma del reglament la van signar el PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG, i està acordada amb Junts. Al ple de la setmana que ve, fruit de l’acord impulsat per Armengol, els diputats ja podran fer ús de totes les llengües oficials als territoris de l’Estat, fet que inclou també l’aranès.

El debat del dia 19 també obrirà un període de transició de “mesos” per anar adequant totes les instàncies del Congrés per a l’ús de les llengües cooficials. Tot plegat malgrat que els lletrats del Congrés van emetre aquest dimarts un informe que veu “molt difícil, si no impossible” aplicar la reforma “de manera immediata”, però que avala la legalitat de la proposta i no troba impediments al fet que es tramiti per la via d’urgència.

Fonts del Congrés destaquen que malgrat aquestes consideracions, els lletrats proposen admetre a tràmit la reforma i sotmetre-la al ple en tramitació directa i lectura única, tal com sol·liciten els impulsors de la iniciativa.

El català a la UE

D’altra banda, Espanya es va oferir ahir a pagar el cost de fer que el català sigui llengua oficial a la Unió Europea (UE), segons van confirmar a l’ACN fonts coneixedores de les reunions d’ambaixadors preparatòries de la cimera del Consell d’Afers Generals del Consell de la UE, de dimarts vinent, on es debatrà la qüestió.

Per la seva banda, fonts del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat han exigit al govern de l’Estat, que ostenta la presidència rotatòria del Consell, que faci “tots els esforços” perquè la negociació per a “l’oficialitat plena” del català no descarrili.

Per tal que el català sigui oficial a la UE cal l’aprovació per unanimitat de tots els estats membres. De moment, Suècia i Finlàndia han expressat reticències.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut