Edició 2265

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 07 de octubre del 2024
Edició 2265

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 07 de octubre del 2024

[Vídeo] La Festa Major de Gràcia recupera la normalitat després de dos anys de restriccions

|

- Publicitat -

La Festa Major de Gràcia ha recuperat la normalitat i les cues de gent després de l’aturada i restriccions del 2020 i 2021 per la pandèmia. Aquest primer dia de celebració, els carrers ja lluïen totes les guarnicions i les places bullien de gent.

Publicitat

“Ens fa molta il·lusió perquè hem reprès la normalitat, però ara també ens toca recordar com era”, admet Jordi Solé, un dels festers del carrer Joan Blanques de Baix de Tot, convertit per uns dies en Nova York i els elements més emblemàtics d’aquesta ciutat. Un taxi groc, els típics ‘hot dogs’, els cartells de Broadway i el pont de Brooklyn són alguns dels elements representats en aquesta proposta artística.

És uns dels 23 carrers participants d’enguany. Solé explicava que han notat que estan “desentrenats” per culpa de la parada de la pandèmia. “Aquí tothom és voluntari, des de les barres fins a la decoració i ens falta rodatge”, afegia.

Forta presència de turistes

Al barri de Gràcia és habitual veure turistes tot l’any, però en ple agost i després de la pandèmia, s’espera encara més presència de visitants. Això ha despertat veus crítiques amb el turisme de masses i grups com Arran han omplert els carrers de pintades i cartells en contra d’aquest model insostenible.


Vigilància en alguns accessos

En alguns punts s’han contractat serveis de vigilància per mantenir l’aforament i evitar actes d’incivisme. És el cas del tram Goya-Jesús on només hi havia permès un sentit de circulació i on un vigilant informava de la restricció. Una visitant, la Marina, explicava que la mesura “s’agraeix” perquè evita aquells pics d’aglomeració que s’havien registrat altres anys, quan la gent podia entrar i sortir per on volia.

Adaptada a la diversitat funcional

I amb la idea d’acostar la festa a tots els públics i de fer-la més inclusiva, els festers del carrer Llibertat han apostat per fer una proposta adaptada a les persones amb diversitat funcional. Centrada en el món viking, on no falten representacions de vaixells, una taverna i una batalla amb el seu Valhalla i el Ragnarök final, les diferents estacions inclouen panells escrits en braille, amb pictogrames i amb diferents textures de parts del guarnit perquè les persones ho puguin tocar.

Et pot interessar  L'aeroport del Prat tanca l'agost amb un nou rècord absolut de viatgers, fins als 5,41 milions, un 8,9% més que el 2023

També s’ha adaptat la barra per a persones amb cadira de rodes i es reserva un lloc preferent durant les seves activitats per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta tarda s’ha fet una visita guiada amb persones de diversitat funcional amb recursos com la interpretació en Llengua de Signes i codis wheris per a persones amb ceguesa o baixa visió, que transformen el text en àudio gràcies al suport de la ONCE.

Nous espais

A la Festa Major d’enguany les places del barri reprenen el seu paper festiu amb els nous espais de Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic. També s’ha inclòs programació festiva a equipaments de Gràcia com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca. Pel que fa a actes de recuperació de memòries històriques destaca sobretot l’obertura al públic amb servei de visites de la Torre del Rellotge a càrrec del Taller d’Història de Gràcia, la presentació de la placa al carrer Gran de Gràcia, 70 en honor de Rosa Maria Arquimbau (Barcelona 1909-1992), escriptora, periodista, feminista i sufragista i les ja habituals visites al refugi de plaça del Diamant.

Un any més, la festa es vol consolidar també com una celebració sostenible. Es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús, es repetirà la recollida selectiva en la retirada de guarnits i hi haurà activitats d’educació ambiental. També s’ha inclòs un punt lila a la plaça Revolució des d’on s’ofereix assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut