Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Puigdemont parla clar i català dels qui malvenen la llengua

El president a l’exili ha compartit una reflexió sobre els atacs al model d’immersió lingüística: “La nació sencera se’n ressent”

Redacció 24/11/2021
Carles Puigdemont a la seva arribada a la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu, a Brussel·les el 27 de setembre del 2021

El Tribunal Supremo ha rebutjat el recurs del Govern i, per tant, ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius catalans a fer un 25% de les classes en castellà. Un nou intent de reprimir la llengua catalana per part del sistema judicial i amb el silenci còmplice del Gobierno “més progressista de la història”.

Com era d’esperar ha estat una notícia àmpliament comentada a les xarxes socials. Carles Puigdemont ha condemnat aquest atac a la llengua i ha compartit una reflexió al seu compte de Twitter. “Quan la llengua fa nosa en una estratègia de creixement electoral o d’augment d’audiència, és la nació sencera que se’n ressent i en paga les conseqüències”, ha expressat en un contundent missatge.

Així mateix, creu que hi ha “massa politologia i demoscòpia, i massa poca filologia i lingüística”. El president a l’exili també ha volgut deixar clar que aquesta opinió “val per tothom”. I és que aquest cas no és res nou, ja que fa un any el TSJC considerava l’executiu espanyol com a autoritat competent per a regular el règim lingüístic i imposava el percentatge d’hores lectives en castellà a Catalunya. En aquell moment, ERC va treure ferro a la sentència i van votar a favor de la LOMLOE, la llei d’educació espanyola coneguda popularment per llei Celaá. Ara, amb el pacte dels republicans i el gobierno de Sánchez als pressupostos generals a l’Estat i la decisió del Supremo, la tensió ha revifat.