Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Memòria històrica: L’avantprojecte de llei reconeixerà les persones psiquiatritzades durant la dictadura com a víctimes del franquisme

|

- Publicitat -

Pas endavant de la memòria històrica. Les persones que estaven en centres psiquiàtrics o en rebien tractament seran reconegudes com a víctimes del franquisme a l’avantprojecte de llei, segons ha anunciat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart.

La consellera ha argumentat que la dictadura no va reprimir només opositors polítics, sinó també “les persones que s’allunyaven del model de normalitat imposat des del poder”. “Des del Departament posarem el nostre gra de sorra per tal d’esmenar aquesta injustícia històrica”, ha afegit Ubasart en la inauguració de la jornada ‘Memòria històrica i salut mental. Una aproximació al període 1930-1970 des de l’ètica, la legalitat i la cultura’.

Publicitat

Durant la jornada, s’han organitzat tres converses en les quals diversos experts han abordat la promoció dels drets humans aplicats a la salut mental i, també, a la dignificació de la memòria de les víctimes de les pràctiques iatrogèniques. La primera de les tres temàtiques ha deliberat sobre les morts en les institucions psiquiàtriques durant el franquisme i les possibles inhumacions en fosses comunes. El segon bloc ha tractat de la persecució de la dissidència en tractament psiquiàtric durant la dictadura. Finalment, la jornada s’ha clos amb l’anàlisi crítica del paper dels mitjans en la divulgació en salut mental i en la publicació d’iniciatives contràries a la psiquiatria durant la transició.

Et pot interessar  Els sindicats de presons convoquen vaga el 26 d'abril i l'11 de maig, en plena campanya del 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut