Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Constitucional suspén cautelarment la repetició del judici contra Otegi

|

- Publicitat -

La politització de la justícia espanyola torna a fer-se evident amb el fet que el Tribunal Constitucional espanyol ha suspès, ara, i de manera cautelar la repetició del judici contra Arnaldo Otegui pel cas Beteragune.

L’actual coordinador general d’EH Bildu, va ser acusat de pertinença (en primer lloc com a dirigent) a una organització terrorista per les seves accions polítiques el 2008, quan va encarregar-se de reorganitzar l’independentisme basc perquè esdevingués un moviment pacifista.

Publicitat

Arnaldo Otegi, Rafa Díez, Sonia Jacinto, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez van ser condemnats per l’Audiència Nacional per aquests fets.

No obstant això, el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg va dictaminar que s’havia vulnerat el dret dels acusats a un judici just, ja que la magistrada, Ángela Murillo, que va emetre la condemna en el cas Beteragune, havia estat apartada en un altre judici contra Otegi, per haver estat imparcial.

Com a conseqüència, el Tribunal d’Estrasburg va invalidar la condemna contra els activistes de l’esquerra abertzale i el Supremo va decidir repetir el judici, aquest cop en comptes de l’Audiència Nacional, al Supremo.

Per això Otegi va recórrer al Constitucional, ja que considerava que els acusats ja van complir condemna, o almenys una part. Aquest fet ha portat a la suspensió cautelar de la repetició del judici d’Otegi al Supremo, per garantir que es respecten els seus drets.

És a dir, perquè hi havia risc que malgrat que el recurs del coordinador d’EH Bildu finalment fos acceptat pel Constitucional, si succeïa després del judici del Supremo, es podria causar un altre greuge als condemnats.

Cal recordar que les sentències del Tribunal d’Estrasburg són d’obligat compliment pels països membres a la Unió Europea, però que no són executives. Per tant, el Tribunal d’Estrasburg no defineix com s’ha de fer aquesta restauració, i ho deixa a judici dels tribunals de cada estat.

Et pot interessar  Vilagrà, sobre l'intent de l'Audiència d'aturar l'amnistia: "No és cap sorpresa"

En conclusió, els fets que envolten el cas Beteragune, la decisió del Tribunal d’Estrasburg i ara el Constitucional tornen a deixar en evidència la justícia espanyola. La suspensió cautelar no suposa que el judici no es dugui a terme posteriorment, però sí que demostra que l’Estat ja ha quedat en evidència per haver jutjat imparcialment l’independentisme basc i que ho pot tornar a fer.

Fa manifest també que la repetició del judici va ser un nyap del Supremo, que va proposar un sistema de restauració, que ha topat amb el Constitucional a la primera de canvis. Així doncs, mostra també la voluntat d’un Estat que no retrocedeix, ni després d’haver estat amonestat per Estrasburg, i que s’esforça a castigar Otegi, per construir una estratègia pacífica per l’independentisme basc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut