Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Llum verda al decret per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna

|

- Publicitat -

El Parlament ha ratificat aquest dimecres el decret del Govern que té com a objectiu pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna. Ha rebut els vots a favor d’ERC, Junts, PSC i comuns; l’abstenció de la CUP i el PPC, mentre que Cs i Vox hi han votat en contra. Entre les mesures més destacades hi ha la congelació de les tarifes de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i, per tant, no s’aplica l’increment que estava previst per a aquest any. I d’altra banda, s’incrementa el tipus de gravamen de la producció d’energia elèctrica en instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha afirmat que “la sacsejada de la guerra ho ha capgirat tot” i que calen mesures per contenir “en les mesures de les possibilitats” els efectes de la guerra i de la postpandèmia per “alleugerir les càrregues fiscals als catalans”. I és que, segons el conseller, davant una “crisi sobtada” els governs han de fer dues coses: reaccionar amb rapidesa per fer front a les necessitats en una situació excepcional i prendre mesures “d’urgència i conjunturals” per ajudar les persones i les empreses “a superar el tràngol”.

Publicitat

Segons Giró, la congelació de l’impost del CO2 suposarà una pèrdua de recaptació de gairebé 91 milions d’euros però “ajudarà a agricultors, ramaders, empresaris i autònoms que es dediquen a la distribució i transport, molt especialment a l’àmbit rural”. I pel que fa a l’augment de l’impost per produir energia elèctrica, Giró ha destacat que l’augment de recaptació es destinarà a finançar actuacions de transició energètica.

El text del decret també eximeix durant sis mesos els armadors de vaixells o embarcacions del pagament de la taxa portuària sobre la pesca fresca; i incrementa l’import del fons de garantia de la Generalitat a favor de l’Institut Català de Finances per facilitar l’accés al finançament a petites i mitjanes empreses i a autònoms dels sectors agrari, agroalimentari, forestal, de la pesca i de l’aqüicultura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut