Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Josep Costa demostra que Sánchez planteja els indults per la pressió internacional i no pas per “magnanimitat”

Conclou que Sánchez “vol aparèixer com el vencedor (presentant la part catalana com la derrotada) quan el cert és que ha perdut una batalla decisiva a l’exterior”

Redacció 05/06/2021
Reunió bilateral entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, abans d'una cimera a Brussel·les el 2019.

El jurista i politòleg, Josep Costa, exvicepresident del Parlament, ha publicat un il·lustratiu fil a Twitter desgranant perquè creu que Pedro Sánchez es planteja els indults per pressió internacional i no pas magnanimitat “com ho ha venut”: “I si quan Sánchez Castejón va anunciar els indults ja sabia que el Consell d’Europa demanaria l’alliberament dels presos?”, pregunta. Aquesta és la pel·lícula dels fets que recull Costa per apuntalar una teoria molt creïble: “El president espanyol va sorprendre anunciant l’indult el dia 25 de maig, durant un viatge a Brussel·les. Però encara no estava en condicions de donar-lo (el Tribunal Suprem no havia fet el seu informe), la qual cosa ha portat molta gent a preguntar-se per què ho va fer. Aquest anunci probablement va precipitar la publicació de l’informe de Marchena, l’endemà mateix, que s’oposa frontalment als indults. És possible que el govern volgués condicionar el Suprem anunciant els indults, però clarament se li va girar en contra. Tothom sabia que l’informe del Consell d’Europa feia un any i mig que s’estava preparant, però no se’n coneixia el seu contingut. Però el dia 17 de maig passa una cosa decisiva: fracassa l’últim intent d’aturar l’informe i es posa data a la seua aprovació: el dia 3 de juny. Aleshores el govern espanyol arriba a la conclusió que no pot aguantar més pressió internacional per alliberar els presos polítics i decideix avançar-se a l’aprovació de l’informe. Només cal trobar un relat que permeti resistir la pressió en contra de la dreta i mig PSOE. Només en aquest marc d’intentar girar un relat negatiu s’entén el ridícul comunicat del Ministeri d’Exteriors, que intenta vendre que el Consell d’Europa avala l’actuació espanyola. Probablement el missatge que volen donar és que “avala” la decisió de concedir els indults. En resum, el PSOE, entre la necessitat de mantenir el suport parlamentari i la pressió europea per alliberar els presos, vol aparèixer com el vencedor magnànim (presentant la part catalana com la derrotada) quan el cert és que ha perdut una batalla decisiva a l’exterior”.