Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Illa no té intenció de deixar el ministeri de Sanitat fins que comenci la campanya electoral

Descarta governar amb ERC però obre la porta a fer-hi pactes. Prioritza un acord amb els comuns com a l’Ajuntament de Barcelona

Avatar
Agències 03/01/2021
Salvador Illa vol continuar de ministre fins dues setmanes abans de les eleccions. EP

El ministre de Sanitat del govern espanyol i cap de llista del PSC el 14-F, Salvador Illa, ha afirmat que estarà al capdavant del Ministeri fins a dues setmanes abans de les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer: “Deixaré de ser ministre quan comenci la campanya electoral”. En una entrevista a ‘La Vanguardia’ sosté que es presenta per “oferir un govern que treballi pel retrobament a Catalunya, per millorar la convivència”, i ha destacat que abandonarà Sanitat amb la campanya de vacunació de la Covid-19 ja en marxa.

Ha assegurat que la decisió sobre la seva candidatura no es va prendre fins a l’últim moment: “Iceta ha fet un acte de generositat poc habitual en política. Ell renuncia al que volia i jo assumeixo una responsabilitat a la que no aspirava”. Ha explicat que el lema del PSC per a la campanya -‘Torna Catalunya’- evoca a la Catalunya “capdavantera en avanços socials, econòmics, que tenia ambició, cohesió social, excel·lent en sanitat”, cosa que considera que ha faltat aquests darrers deu anys.

En aquest sentit, ha lamentat textualment que hi hagi moltes formacions més obstinades a reivindicar que tenien raó fa deu anys que a reivindicar una dècada nova: “A més, tots tenim part de responsabilitat en què ha passat a Catalunya. Tots ens hem equivocat”. Sobre els pactes després de les eleccions, ha dit que per part dels socialistes “no hi ha possibilitat de formar govern amb ERC, però això no significa que no es pugui arribar a pactes”, i que el que li sembla més raonable, en les seves paraules, és un govern amb els comuns. “Jo aspiro a liderar el retrobament. No hi haurà un govern del PSC amb ERC ni suport a cap govern liderat per ningú que defensi la independència”, ha afirmat.

Segons els càlculs del Ministeri de Sanitat, a l’estiu hi haurà a Espanya “un 70% d’immunitzats” contra la Covid-19 i es podrà pensar en altres escenaris que no obliguin, en tot cas, a portar mascareta. Sobre la vacuna, ha defensat “portar un registre únic per saber a qui se li ha administrat, quan i on”, però ha rebutjat que haver-la rebut es pugui fixar com a requisit general per accedir a un lloc de feina, cosa que, no obstant això, sí es pot plantejar en determinats àmbits, com a les residències i al sector sanitari, ha dit.