Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Els alts càrrecs de Salut perseguits pel retard en la vacunació defensen que els policies espanyols van enviar tard el cens

El TSJC i el Supremo van considerar que s’havia discriminat els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Redacció 22/07/2022
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, surt de la Ciutat de la Justícia amb la seva advocada, Olga Tubau. Data de publicació: divendres 22 de juliol del 2022, 12:52 Localització: Barcelona Autor: Pol Solà

Continua la persecució dels alts càrrecs de Salut durant la primavera del 2021 per una suposada discriminació en la vacunació dels policies espanyols. Estan investigats per prevaricació i contra els drets laborals Carmen Cabezas, secretària Salut Pública i llavors subdirectora de Promoció de la Salut, Sara Manjón, directora d’Organitzacions i Professionals del CatSalut, Xavier Rodríguez, director de Serveis del Departament, i Adrià Comella, director del CatSalut.

Els encausats han declarat al jutjat d’instrucció número 17 de Barcelona que el baix ritme inicial en la vacunació contra la covid de policies nacionals i guàrdies civils es va deure a un retard en l’arribada del cens dels agents.

Els sindicats policials Jucil i Jupol van demandar la Generalitat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel retard, i el tribunal català i el Supremo van considerar que s’havia discriminat aquests agents. La sentència del TSJC tenia en compte que “les vacunes als cossos no nacionals van començar a administrar-se el 10 de febrer del 2021”, mentre que els agents dels “cossos nacionals” no hi van tenir accés fins al 12 de març.

“És a dir, amb un mes de diferència, i a un ritme, a més, extremadament lent. Sobra dir el caràcter fonamental, de supervivència realment, de la celeritat de vacunació per a un personal exposat de manera constant al contacte proper amb el ciutadà”, assenyalava la decisió.

Crítiques de Jucil i Jupol

Fonts jurídiques i els portaveus de Jucil i Jupol, Milagros Cívico i Pablo Pérez, respectivament, han explicat que Cabezas i els tres excàrrecs només han respost a les preguntes de les defenses i del jutge, però no a les acusacions. També han criticat que la fiscalia no hagi assistit a la vista oral, cosa que emmarquen en “l’abandonament institucional” que diuen que pateixen els agents estatals a Catalunya.

Segons aquestes fonts, les declaracions, que han durat menys de dues hores, han estat molt vagues i no s’ha pogut aclarir si algú va donar l’ordre d’alentir el procediment de vacunació i qui hauria donat aquesta ordre. Tots quatre han al·legat que no era la seva responsabilitat. A més, han assegurat que el cens dels agents va arribar-los tard, mentre ja es vacunava mossos d’esquadra i policies locals, cosa que les acusacions neguen i asseguren que podran demostrar amb els correus electrònics que van enviar els dos cossos a Salut.

Per la seva banda, el Departament de Salut, que no ha volgut parlar amb els mitjans de comunicació, defensa la professionalitat de tot l’equip que ha participat en la campanya de vacunació, “que ha estat exemplar a Catalunya i posada com a exemple per la pròpia OMS”.