Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Elena critica Marlaska per anul·lar la Junta de Seguretat que ampliava les competències dels Mossos a ports i aeroports

El conseller d’Interior acusa el PSC de fer “partidisme” i “jugar” amb la seguretat per motius electorals

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha mostrat molt crític amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per haver cancel·lat “unilateralment” la Junta de Seguretat de Catalunya prevista per la setmana vinent. En una entrevista a l’ACN, ha expressat el seu “disgust i malestar” i ha advertit que “amb la seguretat no es juga”. Ha vinculat la decisió al fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi convocat eleccions el 12 de maig i a interessos “partidistes” del PSC: “Utilitzar la seguretat com una arma de partit és molt perillós i contraproduent”, ha valorat. Ha detallat que la reunió havia de servir per definir un augment de competències dels Mossos al port i l’aeroport i també en matèria de medi ambient.

Publicitat

Joan Ignasi Elena ha recordat que les juntes de seguretat de Catalunya son presidides pel president de la Generalitat i pel ministre de l’Interior i ha avisat que el fet que Grande-Marlaska l’hagi cancel·lat de forma “unilateral” és “molt inadequat”. Ha recordat que des de 2018 només s’han celebrat dues trobades d’aquestes característiques i ha remarcat que la reunió prevista pel proper dilluns era la culminació d’un procés de treball i negociació de mesos. “S’hi havien de concretar moltes coses rellevants per a la seguretat del país i tinc la completa convicció que tot respon a una decisió partidista motivada pel PSC”, ha considerat.

Ha recordat que en els propers dies també s’havia de celebrar la Junta de Seguretat del País Basc, un territori on se celebraran eleccions autonòmiques el proper 21 d’abril. “Allà no s’havia desconvocat tot i que fa mesos que se sabia que hi havia la cita electoral”, ha comentat el conseller que ha dit que sorprenentment quan s’han anunciat els comicis catalans l’executiu espanyol ha decidit anul·lar les dues juntes. “El que ha passat és molt evident”, ha valorat el titular d’Interior, que ha dit que si fins ara la reunió s’havia mantingut a Euskadi és “perquè allà hi governa el PSOE”.

En aquest sentit, ha acusat el PSC i el seu líder, Salvador Illa, de prioritzar els interessos de partit per davant dels del conjunt de la ciutadania de Catalunya. “Utilitzar la seguretat com una arma de partit és molt perillós, negatiu i contraproduent”, ha etzibat Elena. Així, ha lamentat que tot el que s’havia treballat s’aturi per les reticències dels socialistes a què es faci visible el que pot ser interpretat com un èxit pel Govern. “Ha d’entendre’s com un èxit conjunt, per tots els catalans i catalanes i que té a veure amb l’ambició dels Mossos per augmentar les competències i el seu rol en la seguretat del país”, ha apuntat.

S’ha mostrat convençut que aquesta no és una decisió “volguda pel ministeri” perquè “fins fa cinc dies es mantenien les negociacions”. Per això, ha demanat al ministre que “prescindeixi de l’interès electoral d’un partit polític a Catalunya i posi per sobre els interessos col·lectius”. Així, l’ha convidat a mantenir en agenda aquesta reunió “imprescindible i necessària”.

Més competències al port i l’aeroport

Elena ha detallat que la trobada havia de servir per definir un increment del rol dels Mossos en l’àmbit de la investigació de delictes contra el medi ambient, que actualment lidera la unitat del Seprona de la Guàrdia Civil. Segons el conseller, la policia catalana hauria de desenvolupar aquesta funció en col·laboració amb els Agents Rurals.

Un altre dels àmbits sobre els quals s’havien d’estendre les competències és el portuari, sobretot pel que fa a les intervencions policials “a la làmina d’aigua del port i a les aigües interiors”. A banda, pel que fa a l’aeroport, estava previst establir una major capacitat d’actuació de la policia catalana en l’espai de vol, la zona que hi ha un cop s’han passat els controls de seguretat.

A més, el responsable d’Interior també ha explicat que s’havien d’abordar qüestions vinculades a la presència dels Mossos en les bases de dades europees, com a cos policial d’aquest continent. “Són conseqüències lògiques d’una policia integral com la nostra”, ha assegurat Elena, que ha lamentat que aquests canvis hagin quedat condicionats a la “lògica electoral”.

Els Mossos no renuncien a cap competència

Elena s’ha mostrat conciliador i ha dit que com a responsable de la seguretat de Catalunya està disposat a col·laborar amb la resta de cossos policials que operen al territori. Amb tot, ha avisat que com a dirigent polític vol que els Mossos tinguin totes les competències possibles: “Jo aspiro a la independència de Catalunya i per tant, demano el conjunt de competències pel conjunt de les institucions”, ha indicat. Així, ha insistit que la policia catalana no renunciarà a cap d’elles.

Et pot interessar  Nou incompliment del PSOE: l'Estat no traspassarà a la Generalitat les competències en immmigració

Preguntat sobre les desavinences amb la Guàrdia Civil pel que fa a l’àmbit marítim, ha dit que aquesta disputa no hauria d’existir perquè la policia integral de Catalunya “per terra, mar i aire” són els Mossos. Ha explicat que la feina d’investigació i patrullatge en aquest àmbit també correspon a la policia catalana i ha dit que quan un cas acaba sent investigat per altres cossos és perquè un jutge així ho determina.

Defensa el retorn de Puigdemont

En un altre ordre de coses, Elena ha assegurat que si Carles Puigdemont es troba fora de Catalunya és perquè és un “exiliat a causa de la repressió política” i ha reiterat que hauria de tenir escorta “tant si està a l’estranger com si torna a Catalunya”. Ha assenyalat que tant ell com els presidents Pere Aragonès i Quim Torra, i també l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, sempre han defensat aquest extrem. “És l’Estat el que s’hi ha negat”, ha manifestat el conseller que ha afegit que fa mesos que l’executiu espanyol els va dir que ho havien preguntat a l’Advocacia General de l’Estat. “No tenim cap novetat”, ha remarcat.

“Els impediments que existeixen són pel fet que els Mossos han de sortir del territori català i per fer-ho cal una autorització”, ha aclarit Elena que ha dit que en cas que Puigdemont torni, aquesta situació canviarà perquè a Catalunya “aquest requeriment no és necessari”.

Tot i que no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que els Mossos hagin d’actuar com a policia judicial i detenir l’eurodiputat quan torni, sí ha deixat clar que l’amnistia ha de servir per acabar amb la repressió. “No em veig amb cor d’imaginar la capacitat d’inventiva d’alguns per intentar-ho evitar”, ha dit Elena que ha assegurat que l’expresident ja “hauria de ser a Catalunya”.

12-M: votar un president “amb el cap i el cor a Catalunya o a Madrid”

Sobre els comicis del proper 12 de maig, no ha tancat la porta a anar a les llistes d’ERC, però ha dit que aquesta és una decisió que haurà de prendre el president del Govern, Pere Aragonès. A banda, ha apuntat que en aquests comicis la ciutadania haurà de decidir entre “un govern o un delegat del govern espanyol i entre un president que treballi pel PSOE o un que ho faci per Catalunya”. Així mateix, ha considerat que es tracta de saber si el futur president serà Pere Aragonès o Salvador Illa i si aquest “tindrà el cap i el cor a Catalunya o a Madrid”.

Tampoc ha deixat clar si veu factible un pacte entre Junts i ERC malgrat les desavinences que els dos partits han protagonitzat en la legislatura que tot just acaba. Ha dit que pels republicans els pactes s’han de dibuixar a partir de dos horitzons: el social i el nacional. Per això, ha manifestat que l’horitzó és la independència i el camí el referèndum: “Amb qui camini en aquesta direcció ens entendrem i també amb aquells que caminin en la direcció d’un país que acompanya la gent més vulnerable que fa serveis públics a l’alçada”.

En aquesta línia, ha defensar que els recursos que rep Catalunya són determinants i ha lamentat el “tacticisme” tan poc “dissimulat” dels comuns en les negociacions pels comptes de la Generalitat. “Qui és carrega un pressupost ha de saber que a qui fa mal no és al partit que l’ha presentat sinó a la gent que no podrà gaudir-los”. Alhora, ha concretat que Interior està en converses amb la conselleria d’Enonomia per analitzar quines inversions es poden mantenir, posant especial atenció en les que tenen a veure amb millores sobre el territori i en els cossos de seguretat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut