Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

El PNB copia el xantatge del Gobierno contra l’independentisme pels pressupostos

La presidenta del BBB del PNB, Itxaso Atutxa, ha afirmat que els partits catalans han de triar “entre Sánchez i els que li van donar suport” o “la possibilitat d’un […]

Avatar
Agències 11/01/2019
Andoni Ortuzar i Iñigo Urkullu, dirigents del PNB

La presidenta del BBB del PNB, Itxaso Atutxa, ha afirmat que els partits catalans han de triar “entre Sánchez i els que li van donar suport” o “la possibilitat d’un Casado, un Abascal i un Rivera”, i això “passa, en aquest moment, per uns Pressupostos Generals de l’Estat”.

En una entrevista a Herri Irratia-Radio Popular, ha assegurat, davant l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) aquest divendres en el Consell de Ministres, que primer “han de veure’ls” per definir la seva posició.

Atutxa ha indicat que els agradaria treballar per l’aprovació d’aquests comptes i que “pogués suposar l’estabilitat d’un Govern” pel qual van apostar un grup de partits, entre ells, el PNB “en un moment determinat com una opció de futur”.

“Això vol dir que hi ha molta feina per fer”, ha indicat Atutxa, que ha assenyalat que el Govern Sánchez no els ha comunicat que els anava a presentar aquest divendres i únicament els havia traslladat que “sobre aquestes dates, finals de gener”. “Hi ha una tasca que ha de fer el Govern de Pedro Sánchez”, ha apuntat.

Atutxa ha assegurat que aquesta vegada “els determinants” no són els cinc vots del PNB i, “per a això ha de treballar, ha de seguir parlant amb els partits catalans i fer que no se’ls despisti Podem”, perquè quan “veu com negocia amb uns altres, diu que se surt de l’acord al qual van arribar amb ells com si hagués de ser un acord d’adhesió per tots els altres, sense negociació prèvia”.

La dirigent jeltzale ha manifestat que cal “triar entre seguir tenint aquest acord sostingut entre les forces que van fer possible que Sánchez fos president”, entre elles, EH Bildu que “va votar a favor”, i ha considerat “determinant” el que faran els partits catalans.

Atutxa ha afirmat que amb els Pressupostos Generals de l’Estat que estan en vigor, els aprovats a finals de maig, ja es va viure “una polèmica de partit” amb l’aprovació o no de les esmenes a la totalitat perquè “el 155 encara estava en vigor”.

“No ens volien creure alguns i van utilitzar la nostra posició de llavors, que simplement estava pensant en un bé més gran també per als catalans perquè així, a més, ens ho havien sol·licitat i així ho vam fer, i crec que que el resultat ha estat bé per a ells perquè si van obtenir allà un temps que no estaven tenint en aquell moment”, ha manifestat.

Així mateix, ha afirmat que, malgrat que el Govern de Sánchez està donant “passos tímids i segurament no suficients per a molts dels catalans, creu que per als catalans, “tenint la situació que tenen, amb polítics a la presó, a punt de ser traslladats per al començament del judici”, l’elecció està “entre Sánchez i els que li van donar suport, que saben qui som, o la possibilitat d’un Casado, un Abascal i un Rivera”.

“Cal saber llegir també les possibilitats de futur, i això passa, en aquest moment, per uns Pressupostos Generals de l’Estat”, ha afegit Atutxa, que ha assegurat que “el que pot venir ja sabem que és dolent”.