Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Cuixart, quasi un any després del seu empresonament: “La defensa de la democràcia està per sobre del nostre alliberament”

Insta al Govern a "posar fi a aquesta sensació d’improvisació" i fer "alta política, en majúscules"

|

- Publicitat -

El proper 16 d’octubre farà un any que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va ser empresonat (sense judici) per la justícia espanyola. Ara, en una entrevista a ‘El Punt Avui’, ha fet una crida a l’independentisme: “és un honor ser a la presó per haver defensat la llibertat i la democràcia. Tinc claríssim que la justícia està per sobre de la llei i sé que a casa, i els meus amics, entenen que em sento realitzat com a persona. La defensa de la democràcia està per sobre del nostre alliberament i ho afronto amb serenor”.

Tot i ser conscient que la justícia espanyola pot empresonar-lo durant anys, afronta el judici amb la convicció que “s’han inventat un relat”. “Ens han tancat a la presó per haver exercit drets fonamentals, i això només passa en països on l’estat de dret s’aguanta per un fil. Per tant, lluitarem sota la bandera de la democràcia, amb dignitat i coratge. Acusarem l’Estat de vulnerar el dret a la mobilització i a la dissidència política i defensarem la desobediència civil pacífica”, diu per traslladar al moviment sobiranista que “cap estratègia serà reeixida si la presó n’és un condicionant”.

Publicitat

Sobre els passos que hauria de seguir l’independentisme, Cuixart recorda que els presos polítics “no podem condicionar les estratègies polítiques” i “no som moneda de canvi de res” i assegura que “som palanca democràtica també per visibilitzar davant la comunitat internacional la greu situació de repressió que es viu a Catalunya”. Pel que fa a les discrepàncies recents entre JxCat i ERC sobre els diputats suspesos per Llarena, Cuixart ha llançat un missatge als partits independentistes “des del respecte i l’empatia cap a tothom”: “És del tot imperatiu que els partits polítics sobiranistes estiguin a l’altura del moment actual i parlin clar. Ningú entén la polèmica sobre la suspensió dels diputats i això és una mostra de dinàmiques que no porten enlloc”. En aquest sentit, Cuixart ha instat a “posar fi a aquesta sensació d’improvisació. És l’hora de l’alta política, en majúscules”.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Òmnium comparteix amb l’ANC que cal “una estratègia unitària” però rebutja marcar fulls de ruta

Òmnium Cultural comparteix amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que cal una “estratègia unitària” però rebutja marcar fulls de ruta. El vicepresident, Marcel Mauri, ha afirmat aquest diumenge que l’entitat comparteix “una part de la diagnosi” que fa l’ANC, que demana al Govern una estratègia “única i nítida” abans del 21-D per implementar la República. Amb tot, apunten que a Òmnium “no li pertoca dir quin és el full de ruta que cal seguir” i que, en canvi, sí que treballen perquè “n’hi hagi un, i que hi hagi consens”. “És inacceptable el que ha passat al Parlament”, ha valorat Mauri des del concurs de castells de Tarragona, on també ha desitjat que “no es repeteixin aquests espectacles, que no contribueixen a res més que al desànim i desconcert”. “Que tothom parli clar, que es posin les estratègies sobre la taula i que es pugui avançar de forma conjunta”, ha demanat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut