Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Catalunya, les Illes i el País Valencià coordinaran les polítiques de doblatge i subtitulació al català

|

- Publicitat -

Les polítiques de doblatge i subtitulació en català es coordinaran directament des de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. És l’acord al qual han arribat el govern català, balear i valencià, amb l’objectiu d’optimitzar millor els recursos per doblar i subtitular més continguts audiovisuals en català, en lloc de malgastar-los repetint els doblatges per cada territori. Paral·lelament, també es crearà un grup de treball per millorar el sistema d’homologacions de títols de català procedents de l’ensenyament reglat.

Els tres executius han acordat coordinar les polítiques de doblatge i subtitulació en català durant la reunió celebrada a Barcelona que s’emmarca en la Declaració de Palma, l’acord firmat el 2017, pel qual els tres governs es van comprometre a treballar conjuntament en matèria de llengua i cultura.

Publicitat

La reunió d’aquest dimecres ha abordat diverses qüestions i problemàtiques relacionades amb la situació de l’ús del català al món digital i audiovisual i del tractament que es fa de la llengua des de les institucions europees, així com les enquestes de coneixement de la realitat sociolingüística al conjunt de territoris, l’atenció de queixes lingüístiques i les accions per promoure el català en els àmbits de la salut, l’empresa i l’audiovisual.

En aquesta línia, la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, ha exposat la fase en què es troba el projecte AINA, el banc de veus en català perquè les màquines l’entenguin, que finança el Govern i executa pel Barcelona Supercomputing Center, amb l’objectiu d’explorar vies per què Palma i València se sumin al projecte. Els tres governs també han mostrat la seva preocupació per la “relegació” del català als cercadors, situació que es dona des de fa un temps als diferents cercadors d’Internet, especialment a Google.

Et pot interessar  El govern d’Andorra exigirà saber català als ‘youtubers’ i ‘streamers’ espanyols per a renovar la residència

Finalment, s’ha acordat que la segona edició de la Troca, la trobada de creadors digitals en català, tingui lloc a València el mes d’octubre de 2023.

Segons ha sabut l’ACN, a la trobada hi han assistit el secretari de Política Lingüística del Govern de Catalunya, Francesc Xavier Vila; el director general de Política Lingüística i Multilingüisme del Govern Valencià, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior. Han estat rebuts per la consellera Natàlia Garriga. També han participat a la sessió de treball la secretària de Polítiques Digitals del Govern de la Generalitat, Gina Tost, i el subdirector general de Llengües del Departament d’Educació, Andreu Freixes.

Les reunions dels responsables de política lingüística es fan quadrimestralment de forma presencial i rotatòria als tres territoris. La propera trobada tindrà lloc a València.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut