Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Cap conseqüència pel jutge que va dir “bitxa” a una víctima de violència de gènere

El promotor de l’acció disciplinària del Consell General del Poder Judicial contra un jutge de violència sobre la dona de Madrid que va insultar una víctima ha arxivat la diligència […]

Avatar
Agències 18/01/2019
Jutges espanyols, en una imatge d'arxiu

El promotor de l’acció disciplinària del Consell General del Poder Judicial contra un jutge de violència sobre la dona de Madrid que va insultar una víctima ha arxivat la diligència informativa. El promotor no entra en l’anàlisi de les expressions utilitzades pel magistrat Francisco Javier Martínez Derqui, del jutjat de violència contra la dona número 7 de Madrid, malgrat la seva “objectiva i inqüestionable incorrecció”, amb l’argument que van ser gravades amb infracció del que preveu la Constitució Espanyola, que garanteix el dret a la intimitat i a la pròpia imatge. En conseqüència, l’enregistrament no és vàlid com a prova dels fets, perquè la Llei orgànica del poder judicial estableix que “les proves obtingudes directament amb vulneració de drets fonamentals no tenen efectes en el corresponent procés”.

En la gravació es veu el jutge amb la fiscal i una lletrada en una conversa posterior a la vista, ja que la càmera no va deixar de gravar, i forma part del CD entregat a les parts. En el vídeo es veu el jutge referint-se a la víctima com a “bitxa” i “filla de puta”.

La invalidesa dels enregistraments es basa -segons el promotor del CGPJ- en el fet que els tres interlocutors van mantenir la conversa en el ple convenciment que la seva intimitat estava fora de perill. La resolució recorda que l’única finalitat de l’enregistrament és la de registrar actes processals (vistes orals, declaracions d’investigats i testimonis, entre altres) deixant fidel constància de les mateixes, i, per tant, una conversa estrictament privada és aliena a aquesta finalitat. En aquest cas, va quedar registrada la conversa per error, en no interrompre -per raons desconegudes- el sistema que havia gravat la vista oral que acabava d’acabar. També per error, el corresponent vídeo es va lliurar a les parts sense eliminar el fragment corresponent a aquesta conversa privada, mantinguda una vegada que va ser desallotjada la sala.

Segons l’instructor de la investigació del CGPJ, s’ha de tenir en compte la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre els requisits que ha de reunir la videovigilància en el lloc de treball per evitar vulneracions al dret a la vida privada. El procés administratiu de caràcter disciplinari ha de respectar determinats principis que asseguren la seva constitucionalitat, per la qual cosa ha de sustentar-se en elements de prova obtinguts sense vulnerar drets fonamentals.