Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Bonvehí acusa ERC d’aparcar l’independentisme i abraçar “tesis convergents”

|

- Publicitat -

El president del PdeCAT, David Bonvehí, ha criticat l’estratègia d’ERC d’aquests últims mesos, i acusa el partit d’Oriol Junqueras d’aparcar l’independentisme i d’adoptar “tesis convergents que havia combatut enèrgicament” en el passat.

“Ara ERC intenta ocupar aquest espai que ocupàvem nosaltres. Ha deixat l’independentisme i el sobiranisme una mica aparcat, també ha deixat les seves polítiques més intransigents d’esquerres aparcades. Em dona la sensació que volen ocupar aquest espai central”, ha sostingut en una entrevista d’Europa Press.

Publicitat

El líder del partit assegura que li ha sorprès que ERC hagi adoptat “les tesis més convergents que havia combatut enèrgicament”, i considera que les va repetint durant l’últim any amb un estil propi. En la seva opinió, el PdeCAT segueix defensant que en política cal abordar qüestions amb mirades que passen pel liberalisme i la socialdemocràcia, però “ERC no havia estat això”, per la qual cosa no accepta que se’ls titlli d’actuar amb precipitació i de tenir una visió reduccionista.

“Em nego al fet que se’ns titlli d’alguna cosa que no som. Cada partit és lliure de fer les seves estratègies, però hi ha certa desorientació perquè ERC ha canviat molt en molt poc temps”, ha subratllat Bonvehí. En preguntar-se-li si va entendre que els republicans s’abstinguessin al debat d’investidura del president en funcions del Govern, Pedro Sánchez, els ha acusat de sobreactuar per semblar que són el partit que vol representar més gent a Catalunya”.

Per Bonvehí, l’abstenció d’ERC no s’entén des d’un punt de vista sobiranista, però “si es mira des d’un prisma de tot el país, potser volen dirigir-se i convertir-se en un partit que pugui representar altres sensibilitats que no són sobiranistes”.

No obstant això, creu que JxCat i ERC haurien de votar el mateix per “coherència” en una propera investidura, i més quan tots dos ja es van oposar en l’anterior legislatura a tramitar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

Et pot interessar  Capella lamenta que la falta de pressupost impedirà iniciar els 1.700 pisos socials compromesos a Barcelona

Al seu judici, JxCat no tenia una altra opció que votar ‘no’ a Sánchez després d’escoltar el seu discurs, i ha lamentat que la posició del president del Govern en funcions no s’hagi mogut: “Cada vegada la cosa és pitjor, i cada vegada hi ha més arguments pel ‘no’ i menys per a una altra opció. Esperava més de Sánchez, pensava que tenia més visió estratègica d’Estat”.

Segons Bonvehí, només podrien moure la seva posició si l’executiu central s’obrís a impulsar una taula de diàleg bilateral, amb la presència d’un relator, en la qual pogués abordar-se el dret a l’autodeterminació.

Davant la possibilitat que hi hagi una repetició electoral a Espanya, no creu que l’independentisme tregui res bo d’això, i no entén què li pot aportar a Sánchez perquè “no tindrà majoria per governar en solitari i s’arrisca a tenir unes majories més difícils”.

Reacció a la sentència

Després de rebutjar un avanç electoral a Catalunya com a reacció a la sentència del Tribunal Suprem (TS) als líders independentistes, ha augurat que el resultat dels independentistes seria bastant semblant. “Només defensaria convocar eleccions si un dels dos grans partits independentistes o el tercer diguessin que volen deixar de ser independentistes i volen fer una altra cosa. Seria un canvi molt gran”, ha emfatitzat.

A l’espera que el president de la Generalitat, Quim Torra, els citi en la ronda de contactes que manté amb diferents actors i partits, ha advertit que propostes com la d’un ‘atur de país’ només l’avalaria si la defensés gairebé tota la societat catalana. “Jo per la independència de Catalunya ho faria tot si ho fem de forma seriosa i concertada”, ha assegurat Bonvehí, que ha cridat a concretar en què pot consistir l’apel·lació a la confrontació del president de la Generalitat, Quim Torra, una acció que veu compatible amb la petició de diàleg d’ERC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut