Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Alsina vol agilitzar el permís de treball per evitar “la frustració” de refugiats per manca d’oportunitats

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha reclamat a l’Estat agilitzar la tramitació dels permisos de treball per evitar “la frustració” de refugiats ucraïnesos, que decideixin tornar-se’n al seu país per manca d’oportunitats. La consellera ha assegurat que la Generalitat “fa tot el possible” per facilitar-los l’acollida i ha recordat que, d’ençà que va començar la invasió russa, Catalunya ha rebut més de 20.000 refugiats, entre els quals hi ha 7.000 nens. Alsina ha visitat aquest divendres Sant Gregori (Gironès) i ha posat el municipi com a exemple. El poble té acollits una vuitantena de refugiats, la majoria en una casa de colònies, i ha impulsat classes de català i ajudat a trobar feina a algunes de les mares.

Victòria Alsina ha agraït als municipis, a les entitats i a la societat civil l’esforç que estan fent per acollir refugiats ucraïnesos que fugen del conflicte. La consellera admet que “una part significativa” d’aquesta acollida és fruit de la “solidaritat” de famílies que s’ofereixen per donar sostre als ucraïnesos, i també a la feina que dia a dia fan ajuntaments i entitats.

Publicitat

D’ençà que va començar la invasió, Catalunya ha rebut més de 20.000 refugiats, entre els quals hi ha 7.000 nens a qui s’ha escolaritzat. En continuen arribant entre 100 i 200 al dia, tot i que el flux sí que s’ha reduït d’ençà que va esclatar la guerra.

En concret, Catalunya té 20.996 refugiats ucraïnesos allotjats. D’aquests, més d’una tercera part (8.889) s’estan a la vegueria de Barcelona, seguit per la de Girona (4.612) i el Camp de Tarragona (3.148).

La consellera d’Acció Exterior explica que, tan bon punt arriben, el Govern fa “tot el possible” per oferir “tots els serveis i ajudes” que depenen de la Generalitat i donar-los “atenció immediata”. I ho exemplifica tant amb els empadronaments com amb les targetes sanitàries. “Es fan les gestions perquè aquests tràmits siguin realitat en qüestió d’un o pocs dies”, concreta Alsina, recordant que la Generalitat va crear una comissió de coordinació entre els diferents Departaments implicats en l’acollida.

La consellera, però, també admet que els “preocupa” que el permís de treball, que depèn de l’Estat, trigui “més temps a arribar”. I que això pot incrementar la situació de “frustració” i “la incertesa” que poden viure els refugiats, cosa que ha comportat que alguns hagin optat per tornar al seu país per manca d’oportunitats.

Per això, subratlla que des de la Generalitat ja s’ha reclamat al govern espanyol que s’agilitzi la tramitació dels permisos de treball. “Hi ha molta feina per fer, i una part de les competències importants recauen en l’Estat; des del Govern estem intentant, en la situació d’status quo en què en trobem, que els menys perjudicats siguin les famílies que arriben”, afirma Alsina.

Visita a Sant Gregori

La consellera d’Acció Exterior ha visitat aquesta tarda Sant Gregori per conèixer les iniciatives que ha impulsat el poble a l’hora de donar acollida als refugiats ucraïnesos. El seu alcalde, Quim Roca, ha explicat que d’ençà que va començar la invasió, el municipi ha rebut un centenar de refugiats, i que a dia d’avui n’hi ha una vuitantena que s’hi allotgen. La majoria -més d’una seixantena- s’estan en una casa de colònies de Sant Medir, on s’han reagrupat després d’haver passat per altres de la Garrotxa.

“Des de l’Ajuntament i el Consorci de Benestar Social els hem fet acompanyament, amb l’ajuda de famílies, entitats i empreses que s’hi han implicat des del primer moment”, ha subratllat Roca. Precisament, d’aquest grup que ha arribat ara fa pocs dies i que s’estan a la casa de colònies, dilluns hi haurà 27 nens i nenes que començaran l’escola, i vuit adolescents que entraran a l’institut.

Roca ha agraït la solidaritat de les famílies del poble que han acollit refugiats i ha explicat que, des de l’Ajuntament, s’ha ofert ajuda alimentària als refugiats, s’han impulsat classes de català i s’ha ajudat a trobar feina a algunes de les mares.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut