Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Pedro Sánchez fuig d’estudi i rebutja posar terminis a la taula de diàleg

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat aquest dimarts el termini que ERC i la CUP van fixar a l’inici de la legislatura per donar una oportunitat al diàleg entre la Generalitat i l’Estat. Durant la sessió de control al Senat, Sánchez ha afirmat que les discrepàncies entre ERC i Junts sobre la taula de diàleg fan evident que “el diàleg serà llarg”. “Per evitar frustracions cal que no ens posem terminis, i encara menys dos anys, perquè el que ha passat en 10 anys no ho resoldrem en dos anys, ni en tres, ni en quatre”. “Tenim per davant molt de camí, i el govern d’Espanya té la voluntat, l’actitud, la determinació i la responsabilitat d’estat de provar de resoldre aquest problema”, ha sentenciat.

El president de l’executiu espanyol ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortès, que li ha recordat que el temps “corre”, “i si no són valents ara i estan disposats a guanyar a l’independentisme a les urnes, la dreta acabarà per imposar el seu projecte liberal, mentre que les esquerres s’hauran de preguntar si van fer tot el possible per plantejar una alternativa o només van seure a esperar”.

Publicitat

“Una gran majoria de la població catalana està a favor de votar el seu futur en un referèndum, com han fet a Escòcia, un procés on tothom pugui elegir és la solució del conflicte”, ha afirmat Cortès. A ningú se li escapa que les afirmacions de Sánchez de “no posar terminis” és una matussera estratègia, que demostra la seva covardia política, ja que no es comprometria a rendir comptes fins que la taula de diàleg finalitzés. És a dir, després que el socialista finalitzés la seva legislatura. Altrament, Sánchez no pot assegurar que continuarà a la Moncloa, després que l’executiu espanyol passi per les urnes, de manera que no hi ha cap garantia que es pugui continuar avançant en la taula de diàleg més enllà de la seva legislatura.

Sánchez demana una rebaixa de posicions
El president espanyol ha respost emplaçant l’independentisme a rebaixar les seves posicions. “Ja sabem que el seu programa de màxims és l’autodeterminació i l’amnistia, però si volem avançar a la taula de diàleg hem de parlar de coses que tenim més a prop, perquè si només es pot parlar d’autodeterminació i amnistia és una imposició”. “No eren vostès els del ‘sit and talk’?”, ha preguntat. Aquest plantejament és del més absolut cinisme, ja que la repressió i persecució política de l’Estat s’està incrementant en les últimes setmanes i avui es parla d’amnistia perquè el partit socialista va votar a favor de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Et pot interessar  Hazte Oír presenta també una querella contra Begoña Gómez

Emplaça l’independentisme a fer autocrítica
A més, ha assegurat que malgrat que les formacions independentistes van aconseguir el 52% dels vots a les últimes eleccions, la xifra només suposa el 27% del cens, i ha emplaçat aquestes forces a fer autocrítica. “Cec que seria bo que l’independentisme digués a la societat catalana que el que va passar el 2017 no pot tornar a passar, i que no es pot vulnerar la Constitució i la legalitat democràtica”. Sánchez, al seu torn també ha evitat qualsevol tipus d’autocrítica, i abans d’atacar les formacions independentistes hauria de recordar que els seus resultats en les eleccions del 10N de 2019 van ser pitjor que les anteriors, i va allunyar-se més de la majoria absoluta.

En aquest arc també a insistit en la necessitat que el Govern parli amb els partits no independentistes. “M’agradaria que les institucions catalanes reconeguessin la diversitat de la societat catalana i paressin amb la part de la societat catalana que no combrega amb les tesis independentistes”, ha sentenciat.

Cleries critica el “xantatge” de la Moncloa
El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, també ha aprofitat la sessió de control per retreure al govern espanyol el “xantatge” que al seu entendre ha fet respecte a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Una “deslleialtat” vers el govern de Catalunya que demostra, segons ha apuntat, la concepció que el govern espanyol té del “diàleg”.

La resposta ha anat a mans de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que ha afirmat que projectes com el de l’ampliació de l’Aeroport “requereixen un consens i un suport nítid que no s’ha aconseguit”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut