Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024
Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024

Opinions molt diverses davant la baixada de l’IPC, que cau fins al 5,2%

|

- Publicitat -

Catalunya tanca l’any amb una inflació del 5,2%, el nivell més baix des de l’octubre del 2021, segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una taxa de variació anual més d’un punt inferior a la registrada al novembre (6,4%). El descens ha estat influït per la reducció de preus dels carburants i l’energia.

Publicitat

Els preus dels aliments s’han mantingut elevats i han retrocedit una dècima respecte del mes passat, fins al 13,4%. Al conjunt de l’Estat, la variació anual de l’IPC s’ha situat en el 5,7%, una dècima menys respecte del pronòstic de l’indicador avançat, però els aliments han continuat a l’alça, fins al 15,7%, quatre dècimes més que al novembre.

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, ha repuntat fins al 6,4% a Catalunya, tres dècimes més en comparació amb el novembre, i s’ha situat com el valor més alt de la sèrie històrica, que es remunta al 2002. Fins al moment el rècord estava a l’agost, quan la taxa es va situar en el 6,2%. Les lectures d’aquests valors han sigut molt diverses.

Foment del Treball, per exemple, ha celebrat que l’IPC del desembre hagi moderat el seu creixement gràcies a la reducció del preu de l’energia i espera que aviat es traslladi a la inflació subjacent, que encara és més elevada per les “sinergies dels mesos anteriors que s’han anat traslladant a aquest valor”, segons assenyala en un comunicat.

En aquest sentit, pronostica que a mesura que es vagi reduint el creixement del preu dels aliments també ho farà l’IPC en els següents mesos. La patronal ha constatat que la reducció de l’IPC a l’Estat ha estat “molt més important” en els darrers quatre o cinc mesos que a la resta d’Europa, que ho ha fet en menys intensitat.

Et pot interessar  CCOO avala el finançament singular per a Catalunya: "La Constitució no ho descarta"

El Col·legi d’Economistes de Catalunya, per la seva banda, ha constat l’evolució “positiva” de l’IPC a Catalunya. L’entitat atribueix la inèrcia descendent a l’electricitat i la calefacció a les llars i carburants, però avisa que l’IPC dels aliments i begudes encara registra increments molt destacats i a l’Estat registren la variació més elevada des del 1994, una situació que impacta directament en el cistell de consum de la compra de famílies i en la seva capacitat d’estalvi. A més, adverteix sobre el “ritme alcista” de la inflació subjacent.

També s’ha afegit a l’allau de valoracions el secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera, qui ha destacat que es tracta d’una xifra “molt inferior” a la del llarg de l’any i ha constatat que es consolida un “canvi en la tendència que podria beneficiar l’estabilitat econòmica al llarg dels propers mesos“. No obstant això, Bellera també ha lamentat que la inflació subjacent es mantingui encara elevada i que els preus de l’alimentació no hagin baixat quan sí que ho han fet els de l’energia.

Per acabar la ronda d’opinions, la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha esperat que es mantingui aquesta tendència a la baixa el 2023. “Hem de seguir en aquesta mateixa línia”, ha dit la vicepresidenta primera, que ha subratllat que l’IPC de l’estat espanyol està “molt per sota” de la mitjana de la zona euro. Calviño ha esperat que el paquet anticrisi impacti en la inflació subjacent a partir d’aquest gener.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut