Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

L’incendi de València deixa en evidència la matussera gestió urbanística del PP

El govern de Rita Barberà i Francisco Camps va permetre la construcció d'edificis suposadament "de luxe" fets amb materials altament inflamables

|

- Publicitat -

L’incendi d’un bloc de pisos situat al barri del Nou Campanar, a la ciutat de València, ha provocat de moment sis víctimes mortals i diversos ferits, a la vegada que hi ha una quinzena de persones desaparegudes. Es tracta de l’incendi més catastròfic que ha patit mai la ciutat; aquest, paradoxalment, ha deixat en evidència la matussera gestió urbanística que el PP ha fet de la regió i, en especial, de la capital del País Valencià.

El bloc d’edificis cremat, i destruït completament per les flames, va construir-se entre 2004 i 2005 a càrrec de la promotora FBex, al barri del Nou Campanar, que tot just feia pocs anys que s’havia inaugurat. Els habitatges s’anunciaven com a part d’una promoció de pisos de luxe, que va ser l’última edificada al barri. El barri, que va ser el pastís de les promotores durant la bombolla immobiliària de la dècada dels anys 2000, el va inaugurar l’exalcaldessa del PP Rita Barberà.

Publicitat

La fam constructora del PP va portar a erradicar l’horta de València

El nom del barri prové dels camps que envoltaven el poble original, Campanar, el qual pertanyia a l’horta de València, una zona amb gran valor ambiental i ecològic. No obstant això, la privilegiada situació geogràfica del municipi va atraure les mirades dels grups de constructors, que van veure-hi l’oportunitat perfecta per a fer construir un barri nou pertanyent a València.

Així, van presentar el projecte d’un barri exclusiu perfectament connectat amb el centre, que també disposava de tots els serveis, a l’aleshores alcaldessa de València, la popular Rita Barberà, en una època en què el sector constructor experimentava una bombolla de creixement desmesurada que, posteriorment, esclataria juntament amb la recessió del 2008. 

Pisos de “luxe” fets amb materials altament inflamables 

El sector constructor no hauria pogut construir tant sense disposar de materials que, tot i que aleshores estaven acceptats, no resultaven els més segurs. L’edifici incendiat del Nou Campanar precisament estava revestit de poliuretà, un material altament inflamable del qual no es va informar adequadament.

Et pot interessar  L’exdiputat del PP menorquí Juan Carlos Grau, condemnat per distribuir pornografia infantil

Els habitatges van ser promocionats per Fbex com a pisos de luxe, destacant especialment les façanes revestides d’un innovador material d’alumini”  i la “màxima qualitat en materials de construcció amb unes modernes instal·lacions, acabats i equipaments”. El revestiment de la façana constava de planxes recobertes d’alumini a l’exterior, i de polímer a l’interior; en funció de la qualitat i el cost d’aquest material, les planxes també poden incorporar, o no, una capa de retardant del foc a la zona interior. Tanmateix, els experts apunten que la ràpida expansió del foc, així com la direcció en què anaven les flames, indica que “la façana té una propietat física per la qual se li enganxen les flames”, la qual, lligada al vent que bufava aquella tarda, van propiciar la ràpida propagació de les flames.

El PP va suprimir recentment la Unitat Valenciana d’Emergències 

La gran magnitud de la catàstrofe podria haver-se evitat, o almenys minimitzat, amb la presència de la Unitat Valenciana d’Emergències, però això no va ser possible perquè el recent govern local del PP a València va decidir eliminar-la fa pocs mesos.

L’anterior govern de Ximo Puig va impulsar la creació de la Unitat Valenciana d’Emergències per tal de disposar d’un equip d’emergències equiparable a la Unitat Militar d’Emergències (UME) espanyola, i actuar en situacions catastròfiques. Tanmateix, el govern de Carlos Mazón, i concretament la conselleria de Justícia que està en mans de Vox, va suprimir-la el 2023 al·legant que era una despesa innecessària.

Un edifici arrasat en 45 minuts

Les flames van començar a cremar en un dels pisos del bloc més alt poc després de dos quarts de sis de la tarda. Menys de deu minuts després, les flames ja s’havien desplaçat al pis inferior. Ja a les sis de la tarda, les flames envoltaven completament l’edifici i s’havien propagat al del costat.

Els bombers van trigar uns deu minuts fins al lloc dels fets, i posteriorment van requerir d’altres serveis d’emergències, com la Unitat Militar d’Emergències (UME). El cos de bombers valencià.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut