Dimarts, 29 de setembre de 2020 - Edició 796
La República

La CUP planteja incloure en la seva proposta per a les pròximes eleccions fer un nou 1-O mentre Podem sigui al govern

Els anticapitalistes es preparen per encarar les pròximes eleccions catalanes

Redacció
Redacció 27/07/2020
El diputat de la CUP-CC Carles Riera intervenint des del seu escó el 18 de juny del 2020. Horitzontal.

La CUP ha començat a debatre la seva proposta política per a encarar les pròximes eleccions i es planteja incloure-hi la voluntat de fer un nou 1-O mentre Podem formi part del govern espanyol. Segons ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat l’ACN, la proposta del secretariat apunta a la celebració d’un nou referèndum unilateral si “fracassa la taula de diàleg” mentre “unes forces polítiques suposadament democràtiques, que en algun moment havien apostat per la resolució del conflicte per una via democràtica i no impositiva i repressiva” estiguin a la Moncloa. Un cop proclamada la república, assenyalen, caldrà “una resposta popular en format de gran mobilització, en un nou context de vaga general política”.

Al document al qual ha tingut accés l’ACN, que s’ha debatut al consell polític d’aquest cap de setmana i que els cupaires treballen com un punt de partida per als futurs reptes de país amb les territorials i assemblees obertes, expliquen que “la resistència popular enfront el format repressiu de l’estat” haurà de ser “sostinguda en el temps”. Per tot plegat interpel·len la societat catalana a “preparar-se per aquest moment insurreccional”. El primer pas que situen en tot aquest procés és un acord nacional per l’autodeterminació, les llibertats, els drets civils i socials, obert a tots els agents polítics, socials i culturals que agrupi les forces partidàries de la democràcia al país. Aquest és un document sobre el qual estan treballant -per tant, encara no definitiu- i es podria dur a validació al setembre.

 

La formació, que creu que el referèndum pactat seria la millor via, planteja una “forma alternativa” de “ruptura democràtica amb l’Estat”, que passaria per “acord nacional, mobilització, diàleg, fracàs o bloqueig del diàleg, mobilització i desobediència civil, exercici unilateral de la sobirania, institucionalitat alternativa, mobilització i desobediència civil, represa del diàleg o en cas contrari referèndum unilateral o una altra forma plebiscitària que validi democràticament l’exercici de l’autodeterminació”.

 

Els anticapitalistes assenyalen que el conflicte polític “no s’ha acabat” i que unes noves eleccions catalanes “tampoc modificaran la composició del Parlament en qüestió de blocs independentista, unionista i autodeterminista”, tot i que obre la possibilitat que el sector independentista aconsegueixi superar la barrera del 50% dels vots”. Amb tot, admeten que segur que canviaran les composicions internes dels blocs. “Seria molt important agafar força per l’esquerra i especialment que la CUP tornés a tenir un paper central a la política institucional”, afegeixen.

 

La CUP lamenta que no s’ha pogut implementar el resultat de l’1-O i que ara caldrà “renovar els discursos” per a tornar a construir “un nou embat”. També assenyala que aquest enfrontament no el podran fer sols i que “la propera escomesa” s’hauria de fer “amb la força dels Països Catalans”.

Relacionats