Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Jordà reclama al govern espanyol més implicació en el finançament d’infraestructures del cicle de l’aigua

Govern i Transició Ecològica s'emplacen a estudiar quines es podrien finançar amb crèdits dels fons europeus

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha reclamat al govern espanyol més implicació en el finançament d’infraestructures del cicle de l’aigua. En una reunió aquest dilluns al matí amb la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, Jordà ha exigit “més múscul” per poder dur a terme “de manera ràpida” les infraestructures necessàries per afrontar la sequera.

“Hem vingut a demanar la possibilitat d’aconseguir un finançament extra per fer altres obres d’emergència que considerem importants i que farem tant sí com no”, ha explicat en una atenció als mitjans a la sortida, després que el govern espanyol aprovés invertir en l’ampliació de la dessaladora de Tordera.

Publicitat

Jordà ha dit que Govern i Ministeri s’han emplaçat a treballar per determinar quines infraestructures d’emergència es podrien finançar amb crèdits dels fons europeus. “Entenem que és una molt bona fórmula també i que a partir d’aquí decidirem aquelles que hi encaixin millor”, ha afirmat.

Jordà també ha esperat que Transició Ecològica pugui fer “una mica de pont” amb el Ministeri d’Agricultura per aconseguir que s’impliqui en el finançament de les obres de modernització del canal d’Urgell. La consellera ha recordat que la Generalitat està a l’espera de la resposta d’Agricultura i que la proposta de l’executiu català és que l’Estat n’assumeixi el 40%.

La titular d’Agricultura ha argumentat que no es pot treballar “mirant al cel” i esperant que plogui sinó que cal “preparar el país amb totes aquelles infraestructures necessàries” per estar preparats per afrontar “situacions de sequera extrema i persistents”. “Hem d’estar preparats i resilients”, ha dit, per “garantir tots els usos de l’aigua”.

Per altra banda, Acció Climàtica “treballarà amb les comunitats de regants” del delta de l’Ebre per salvar i “portar a terme” tota la campanya de l’arròs. Caldrà que hi hagi als canals més enllà del mes de juliol, termini fins al qual la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre assegura la meitat de la concessió. “A partir d’aquí ens haurem de tornar a asseure per veure si la garantia pot continuar”, ha apuntat la consellera.

Jordà ha recordat que en la comissió de desembassament de divendres, la CHE va garantir aigua als canals de reg fins a final de juliol, una concessió de 20 m3/s entre totes dues comunitats de regants que el Govern ha demanat que es mantingui com a cabal ambiental per al delta de l’Ebre. L’aigua que va als arrossars té una funció ecològica perquè alimenta badies i llacunes.

Et pot interessar  Unió de Pagesos exigeix als governs fer amb urgència actuacions per garantir l'aigua de reg al Camp de Tarragona

Tot i que el Govern va fer aquesta demanda a la CHE advocant al compliment de Pla Hidrològic de conca de l’Ebre (PHE), i com a “recordatori dels seus deures jurídics”, la norma de gestió no preveu un cabal ecològic per al delta de l’Ebre, i no hi estaria reconegut ni contemplat, com assenyala la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

Com també apunten fonts del Departament, el cabal ambiental que s’atribueix als canals de regadiu és la diferència entre el cabal ecològic mínim que ha de comptabilitzar-se a l’estació d’aforament de Tortosa (“últim mesurable”) i el volum que arriba a la desembocadura. Segons la PDE, no existeix a la desembocadura cap punt de referència perquè “és imaginari”. “Es va fer per confondre i fer-nos creure que havia augmentat el cabal ecològic”, ha recordat la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

Tot i ser “una interpretació que es fa tècnicament de la lectura dels cicles del cabal”, Acció Climàtica defensa que pot reclamar-lo perquè el PHE “reconeix” aquest cabal ambiental al tram final del riu quan diferencia entre “els cabals mínims que es fixen als aforaments de Tortosa, els cabals generats per les crescudes, els cabals circulants aportats al Delta pels canals dels marges dret i esquerre de l’Ebre amb caràcter ambiental i les descàrregues naturals de l’aigua subterrània”.

Els 20 m3/s que reclama Acció Climàtica com a cabal ecològic per als canals de regadiu és ara mateix la meitat de la concessió de la qual disposen. La PDE reivindica que la petició s’ha d’elevar als 19 i 23 m3/s que, respectivament i de forma habitual, tenen al marge esquerre i dret per a regar els arrossars. “Fa falta tota l’aigua aquest estiu”, han remarcat. La plataforma considera que el Govern no ha emprès mesures legals per reclamar aquest cabal ecològic dels canals perquè “no existeix”. “Si en algun punt del PHE es reconeixen aquests 20 m3/s, no ho hem llegit, però benvingut si hi és i que sigui un factor limitant”, han afegit.

https://twitter.com/TeresaJorda/status/1660698650744373252

Publicitat

Opinió

Minut a Minut