Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

ERC, Junts i PSC reclamen a l’Estat el traspàs de Rodalies abans d’acabar el 2022

|

- Publicitat -

Els grups parlamentaris del PSC, ERC i JxCat, reclamen a l’executiu espanyol “el traspàs del servei de Rodalies per tal que la Generalitat n’assumeixi la gestió integral per mitjà de Ferrocarrils de la Generalitat”. Els tres partits han registrat dues propostes de resolució —una conjunta d’ERC i Junts— que es votaran aquest divendres al debat de política general.

La proposta dels socialistes també demana que el traspassi “la titularitat de les infraestructures que puguin ser segregades de la Xarxa Ferroviària d’Interès General dins de Catalunya necessàries per prestar els serveis”. El PSC vol que el traspàs de recursos econòmics es complementi amb una revisió del Pla de Rodalies 2020-2030. Així mateix, insta el Govern a acordar amb Renfe “les actuacions necessàries per adquirir i millorar els trens i els tallers mentre no es disposin dels d’altre operador”.

Publicitat

Superar la polarització

Els socialistes, en una altra PR, reclamen obrir un diàleg amb els grups disposats a cercar un “acord ampli i transversal” al projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2023. També volen que la cambra manifesti el seu suport a les iniciatives que suposen un esforç per superar la polarització que ha presidit durant la darrera dècada la vida política a Catalunya. En aquest sentit, insta el Govern a comprometre’s, juntament amb l’Estat, a apostar per la “via política” i la cerca de solucions pactades per a resoldre el conflicte i a mostrar el seu “compromís ferm” amb les tasques de la taula de diàleg i negociació, i a integrar-les en les agendes polítiques respectives.

Garantir l’ús vehicular del català

Per la seva banda, ERC i Junts demanen que el traspàs inclogui les estacions, els trens, els tallers, les vies, les catenàries, els centres reguladors de circulació, el personal i el finançament necessari per fer front al servei, el seu manteniment i l’execució de les actuacions de millora de la capacitat, qualitat i fiabilitat de la infraestructura i material mòbil.

Els dos socis de Govern també proposen, en una PR conjunta, garantir l’ús vehicular del català com a llengua d’aprenentatge, d’atenció a l’alumnat nouvingut, de relació amb la comunitat educativa i de projecció externa.

ERC, en solitari, també vol que el Parlament consideri “imprescindible” continuar avançant en el desenvolupament institucional de Catalunya amb l’aprovació d’una llei electoral durant aquesta legislatura que permeti una administració i un procés electoral propis.

La CUP reclama implementar la RBU

La CUP ha presentat una proposta de resolució en què insta el Govern a iniciar els canvis legislatius necessaris per a implementar la Renda Bàsica Universal a partir del 2025 “de manera incondicional a tota la població resident a Catalunya”. Els anticapitalistes demanen, també, que aquests canvis legislatius vagin “acompanyats de la regulació d’una renda màxima, és a dir, un impost del 100% per a les rendes superiors a 80.000 euros”.

Et pot interessar  Referèndum, finançament singular, rellançar el català i transició ecològica: les claus del programa electoral d'ERC

La CUP ha reclamat en una altra proposta de resolució desenvolupar “una xarxa ferroviària pròpia per articular i potenciar el territori” per fer front al “model radial espanyol que durant dècades ha deixat abandonades comarques senceres” i que permeti “reduir l’ús del transport privat i dur a terme un procés de reequilibri territorial”.

Els comuns volen actualitzar l’IRSC

Per la seva banda, els comuns insten el Govern a “actualitzar l’indicador de Renda de Suficiència (IRSC)”. El grup de Jéssica Albiach ho reclama “per tal d’adequar les prestacions socials, especialment la Renda Garantida de Ciutadania, als nivells que haurien d’haver assolit amb relació als augments de l’IPC i la inflació”.

Vox, PPC i Cs, sobre els impostos

Vox reclama que el Govern demani a l’executiu espanyol eliminar el tram autonòmic de l’IRPF. “Mentre que no s’executi aquesta supressió, s’impulsarà una deflactació de la tarifa autonòmica de l’IRPF en l’àmbit regional i, posteriorment, es durà a terme una rebaixa dràstica d’aquesta figura fiscal per a totes les forquetes salarials”, exposa el partit d’Ignacio Garriga.

Cs proposa en l’àmbit d’impostos reduir l’IRPF per a les rendes inferiors als 33.000 euros, establir una bonificació del 99% a la quota de l’impost de successions i donacions perquè suposi “a la pràctica” una supressió. Així mateix, volen que el tram de l’IRPF autonòmic s’ajusti a la inflació. Entre les propostes del partit liberal també hi ha el compromís d’avançar en l’ampliació de l’aeroport del Prat i fixar un calendari de finalització de la línia 9 del metro. En l’àmbit lingüístic, Cs vol que el Parlament insti el Govern a respectar la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a l’escola.

Finalment, el PPC ha presentat una resolució que insta el Govern a aprovar, abans de finalitzar el 2022, “una modificació i una rebaixa del tram autonòmic de l’impost sobre la renda de les persones físiques, especialment per a les rendes baixes i les mitjanes, deflectint aquest impost per a adequar-lo a l’escenari actual d’inflació.

Pacte Nacional per la indústria

Els grups de PSC-Units, ERC, Junts, comuns, Cs i PPC han registrat una PR conjunta. Demanen que el Parlament manifesti el seu suport al Pacte Nacional per a la indústria 2022-2025, signat el passat 9 de setembre. I que la cambra constati la necessitat de l’impuls de la indústria a Catalunya, establint nous objectius estratègics i assolint-los.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut