Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

El PP espanyol contradiu l’Eurocambra negant-se a sancionar Hongria per erosionar la democràcia

La gran majoria dels eurodiputats exigeixen als estats que considerin suspendre els drets de vot del govern de Viktor Orbán

|

- Publicitat -

L’Eurocambra ha votat aquest dimecres a favor d’obrir un procés per sancionar Hongria per erosionar la democràcia i el PP espanyol -que potser veu en les pràctiques d’aquest país de l’Europa central alguna mena de paralel·lisme amb el que han fet els populars a Catalunya- s’hi ha abstingut.

El Parlament Europeu ha acceptat una resolució que recomana activar el procediment marcat a l’article 7 dels tractats europeus per suspendre els drets de vot a la UE del govern de Viktor Orbán com a resposta al “risc de violació” de l’estat de dret en aquest país. És el primer cop que aquesta cambra proposa activar l’article 7 i ho ha fet amb la sòlida majoria de més de dues terceres parts dels eurodiputats: 448 a favor, 197 en contra i 48 abstencions.

Publicitat

Segons fonts parlamentàries, els eurodiputats del Partit Popular han decidit abstenir-se de la votació després de debatre fins a l’últim moment entre aquesta opció i votar a favor de la resolució. El gran consens parlamentari necessari per tirar endavant la resolució requeria que almenys part del Partit Popular Europeu (EPP) on s’integra Fidez, la formació d’Orbán, hi votés a favor.

Davant la controvèrsia dins el grup sobre el suport al líder hongarès, l’EPP va decidir donar llibertat de vot als seus membres. Així, s’esperava que la posició dels populars d’Alemanya, França i Espanya –les delegacions més grans dins del grup- fossin claus per desencallar el vot. Finalment, la delegació espanyola ha optat per no donar la seva opinió amb una abstenció.

Polònia actualment ja s’enfronta a aquest procediment. En aquest cas, va ser la Comissió Europea qui va impulsar la mesura després de mesos reclamant a Varsòvia aturar les reformes judicials que, segons l’executiu europeu, posen en risc la independència judicial. En el cas d’Hongria, al juliol Brussel·les va portar aquest país al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per incomplir la legislació europea sobre asil i retorns i va expressar la seva preocupació per la “criminalització” de les ONGs que treballen amb refugiats.

Següents passos

Ara, Budapest haurà de donar explicacions als seus socis europeus al Consell de la UE, que haurà de decidir per una majoria d’almenys 22 estats dels 27 activar o no l’article 7. El Consell també podrà dirigir recomanacions a Hongria per acabar amb l’amenaça de vulneració dels valors fundacionals.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE es pronuncia dijous sobre el recurs de Puigdemont pel rebuig inicial del PE a donar-li l'escó

En una fase posterior, el Consell Europeu (els caps d’estat i de govern dels estats) podrà dictaminar, per unanimitat i prèvia aprovació del PE, l’existència a Hongria d’una violació greu i persistent de l’Estat de dret, la democràcia i els drets fonamentals. Això podria acabar en sancions, com la suspensió del dret de vot en el Consell.

“Victòria històrica”

Just després de la votació favorable per una àmplia majoria, l’eurodiputada i ponent de l’informe, Judith Sargentini (Verds/ALE), ho ha qualificat de “victòria històrica”. “És encoratjador veure tants diputats, inclosos els de la mateixa família política que Fidesz de Viktor Orbán, defensant els valors europeus”, ha indicat per la seva banda el president del grup Philippe Lamberts.

A més, Sargentini ha remarcat que el govern de Viktor Orbán “ha minat els valors europeus atacant la independència dels mitjans de comunicació, els jutges i el món acadèmic”. L’europarlamentària ha assenyalat que les persones properes a Orbán i els seus amics i familiars “s’han enriquit a costa de contribuents hongaresos i europeus”. En aquest sentit, ha afirmat que el el poble hongarès es mereix “alguna cosa millor” i també té “dret a la llibertat d’expressió, la no discriminació, la tolerància i la justícia” que recullen els tractats europeus.

ONGs pels drets humans celebren la decisió

Qui també ha celerat el resultat de la votació d’aquest dimecres són ONGs com Amnistia Internacional (AI) i Human Rights Watch (HRW). Berber Biala-Hettinga, experta d’AI en drets humans a la UE, ha assegurat que avui l’Eurocambra ha “defensat” el poble hongarès. “Han deixat clar que els drets humans, l’imperi de la llei i els valors democràtics no poden negociar-se”, ha afegit sobre els eurodiputats que han votat a favor d’iniciar l’article 7 per “rebutjar i condemnat les polítiques retrògrades” de Budapest. Des de HRW, Philippe Dam ha assenyalat que “finalment una institució europea clau ha dit que ja n’hi ha prou i s’ha posicionat en contra dels atacs de Fidesz a associacions, tribunals i mitjans”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut