Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Cs acontenta VOX al País Valencià de cara a les eleccions a la Generalitat

S’apropen les eleccions al País Valencià iel precandidat de Ciudadanos a la Generalitat, Toni Cantó, treballa perquè es repeteixi l’escenari que va donar-se a Andalusia el passat desembre. Les enquestes […]

Redacció
Redacció 30/01/2019
Albert Rivera i Toni Cantó, en una imatge d'arxiu

S’apropen les eleccions al País Valencià iel precandidat de Ciudadanos a la Generalitat, Toni Cantó, treballa perquè es repeteixi l’escenari que va donar-se a Andalusia el passat desembre. Les enquestes donen als ultradretans de VOX la possibilitat d’obtenir representació a les Corts Valencianes i, veient l’èxit obtingut al sud de la Península i la quasi segura necessitat de pactar per formar Govern, el partit taronja vol tenir-los contents.

Per això, ha trencat un consens de tots els grups parlamentaris (inclòs el seu, fins a la seva intervenció perquè s’hi desmarqués, des del Congreso): una proposició no de llei per reforçar i posar en valor les mesures contra la violència masclista recollides al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere subscrit per totes les forces polítiques el setembre de 2017. La iniciativa legislativa (que havia de votar-se aquest dijous) la va impulsar fa unes setmanes el grup socialista i el president, Ximo Puig.

I, precisament, va ser com a reacció al discurs de VOX a Andalusia sobre violència de gènere i feminisme, amb l’objectiu de tancar files davant el partit d’extrema dreta. En un principi, la portaveu taronja, Mari Carmen Sánchez va donar suport al text sense matisos, però l’aterratge a València del precandidat Cantó ha forçat l’esmena de la proposició no de llei, trencant el consens parlamentari. La seva excusa: que el text no fes referència al Pacte d’Estat contra la violència masclista aprovat pel Congreso el 2017, el qual creu per sobre dels pactes assolits al País Valencià.  L’esmena de Cantó ni tan sols ha arribat a ser tramitada per presentar-se fora de termini.