Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

Aragonès dóna les primeres pistes sobre una possible resposta del Govern a la sentència per l’1-O

“No cal descartar ni un avançament electoral ni un govern de concentració”, ha dit

Redacció
Redacció 04/08/2019
Pere Aragonès, vicepresident del Govern / ACN

“No cal descartar ni un avançament electoral ni un govern de concentració”. Són paraules del vice-president del govern, Pere Aragonès, parlant de la possible resposta a una sentència condemnatòria als presos polítics pel judici de l’1-O. En una entrevista amb l’agència Efe, Aragonès ha demanat “tenir totes les alternatives sobre la taula” i “no anar amb prejudicis” per tal de “prendre les millors decisions” a l’hora de donar resposta a una més que possible condemna. “Jo no descartaria ni un reforç del govern, amb una ampliació dels suports o amb un govern de concentració, ni unes eleccions”, ha dit.

Segons el vice-president, un “govern de concentració” seria “un escenari que no hauríem de descartar d’entrada i que podríem avaluar”. “Els primers amb els quals hauríem d’acordar-ho serien el president de la Generalitat i la resta de membres del govern. També pot ser una solució que estigui damunt de la taula, crec que no és descartable”, ha dit sense concretar res sobre el paper de la CUP o els comuns. D’altra banda, sobre la possibilitat d’un “avançament electoral”, ha afirmat que “no cal descartar-la d’entrada”. “Podria ser que davant una sentència dura hi hagués una sentència popular, i això es podria vehicular a través d’unes eleccions”, ha apuntat en parlar d’un possible “reforç” de la majoria parlamentària per a “instar l’estat a obrir una negociació política per resoldre el conflicte”.

En qualsevol cas, ha conclòs, “la sentència per si sola no canviarà la correlació de forces a Catalunya a favor o en contra de la independència, però sí que evidenciarà la necessitat de trobar una solució política”. I s’ha referit a “altres actors que no necessàriament siguin independentistes però que entenguin que això no pot continuar així”.

Unitat independentista

Pel que fa a la unitat del seu partit i JxCat, Aragonès ha dit que “moltes vegades s’ha confós unitat amb uniformitat”, i “l’independentisme és com la societat catalana, molt divers, molt plural, no es pot reduir ni a un sol partit, ni a un només lideratge, ni a una sola llista electoral”. Per això ha avalat teixir una “estratègia compartida” però no “que tot es reduexi a una única llista electoral, a un únic partit, a una única organització, perquè el país és molt més divers”. Segons Aragonès, “quan l’independentisme es presenta electoralment amb tota la seva diversitat es maximitzen resultats”.

Relacionats