Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Aragonès afirma que l’aturada de la repressió és el primer pas a fer si l’Estat realment vol dialogar

El president de la Generalitat, en el primer debat de política general, ha criticat que la persecució política de l’Estat “no genera les condicions per tenir confiances”. Aragonès ha lamentat que l’executiu espanyol tracta la Generalitat “com una gestoria” i ressalta, que a parer seu, un referèndum és la via més “inclusiva” per resoldre el conflicte català

Redacció 28/09/2021
Primer pla del president del Govern, Pere Aragonès, en el debat de política general del Parlament el 28 de setembre del 2021

El Molt Honorable president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dedicat una part molt significativa del discurs al seu primer debat de política general a parlar de la taula de diàleg i de la negociació amb l’Estat i s’ha mostrat optimista, però prudent, en referència als resultats que espera obtenir-ne. En primer lloc, ha afirmat que aturar la repressió és el primer pas per poder dialogar.

Pere Aragonès ha estat crític amb el fet que l’executiu espanyol tracta la Generalitat “com una gestoria” i ha criticat que s’està ignorant les necessitats de la ciutadania. Per aquest motiu, ha criticat que el Gobierno no ha compartit la política en la distribució dels fons europeus.

També ha lamentat que el plantejament de l’executiu espanyol de l’ampliació de l’Aeroport del Prat s’ha basat en ultimàtums.

Pel que fa a la via amb què avançar cap a l’independentisme, Aragonès ha exposat que “vol que siguem la darrera generació que sofreix “la repressió, l’espoli i el menyspreu de l’Estat espanyol”. A parer seu, ha reiterat que l’única estratègia guanyadora és forçar una negociació amb Espanya. Aragonès ho ha definit com “sumar independentistes”, sense ser més concret.

No obstant això, s’ha congratulat “d’haver assegut al Gobierno” per negociar sobre el conflicte català “des del reconeixement mutu” i que és una victòria perquè evidencia l’existència del conflicte català. Malgrat que és conscient que l’executiu espanyol: “Intenta adormir-nos i intentar dividir-nos per fer les mínimes concessions possibles.

El president de la Generalitat ha considerat que el referèndum és el mètode més “inclusiu”, per resoldre el conflicte català, perquè considera que tothom té l’oportunitat de fer sentir la seva veu i perquè totes les opcions han de tenir dret guanyar”.

El líder d’ERC ha lamentat la persecució política i ha afirmat “que no genera les condicions per tenir confiances” i ha dit que cap projecte de futur es pot basar en imposicions o en la negació de les raons de l’altre. En aquest sentit ha destacat que és important aconseguir el reconeixement de la comunitat internacional.

Aragonès també ha parlat de la llei audiovisual i ha afirmat que estan treballant per canviar-ne el marc, ja que ha considerat que la llei audiovisual estatal “és una estucada al català” i ha instat a treballar perquè sigui una “oportunitat” per la llengua catalana.